ua en ru

Близнюк: Мінрегіон завершує роботу над концепцією реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади

Міністерство регіонального розвитку спільно з низкою інших міністерств та органів місцевого самоврядування згідно з дорученням Президента України на сьогоднішній день завершує роботу над концепцією реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Про це під час міжнародних муніципальних слухань "Розвиток належного управління на місцевому та регіональному рівнях" в Києві заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"Виконуючи завдання Президента, Мінрегіон завершує разом з іншими міністерствами та асоціаціями органів місцевого самоврядування роботу над концепцією реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Існуюча система самоврядування не є ефективною і виконує головну свою місію, визнану Конституцією - це забезпечення права територіальних громад самостійно вирішувати питання місцевого значення, але Президент вже також підкреслював, що є дуже багато прав відповідно до законодавства, а реальних можливостей дуже мало", - сказав міністр.
За його словами, на сьогоднішній день реформування центральних органів виконавчої влади практично завершено і наступний крок - зміна функцій і повноважень територіальних та місцевих органів, яка призведе до передачі більшості цих повноважень на місцевий рівень. Близнюк відзначив, що ключовим аспектом реформи місцевого самоврядування стане розширення прав територіальних громад і централізація влади, спроби якої вже здійснювалися, проте ніколи не завершувалися успішно через недостатнє опрацювання шляхів вирішення і недостатню системність підходу до ліквідації цих проблем. Головною перешкодою на цьому шляху стала відсутність підтримки таких реформ в самих територіальних громадах та в органах місцевого самоврядування.