ua en ru

Найближчими днями консул Угорщини із Закарпаття повернеться додому, - Клімкін

Найближчими днями консул Угорщини із Закарпаття повернеться додому, - Клімкін Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Клімкін заявив, що діятиме щодо Угорщини ввічливо, але жорстко і послідовно

Найближчими днями консул Угорщини в Береговому на Закарпатті повернеться додому. Про це заявив мінстр закордонних справ України Павло Клімкін у відеозверненні в понеділок, 1 жовтня, передає РБК-Україна.

За словами Клімкіна, після інциденту із видачею угорських паспортів на Закарпатті, де українцям рекомендували не розповідати про нове громадянство, він виклав своєму угорському колезі Петеру Сіярто аргументацію України щодо цього питання.

"Вони порушили Віденську конвенцію про консульські відносини... Ми започаткували реальну суспільну дискусію. Але мені би дуже хотілося, щоб вона не фокусувалася на подіях тільки в консульстві - ми вже це проїхали, з цим все зрозуміло... Я запропонував відкликати конкула. Якщо це не буде зроблено цього тижня - відповідно надішлемо ноту угорській стороні про його вислугу. Саме цього тижня", - підкреслив глава українського МЗС.

Він також додав, що Росія буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації України в цілому та Закарпаття зокрема.

"Ви пам'ятаєте ці випадки підпалів та інші, які були зорганізовані ФСБ з Придністров'я. Будуть, звичайно, й інші. Дії Росії - вони не в інтересах угорців Закарпаття і звичайно не в інтересах Угорщини. На це насамперед маємо зважати", - застеріг мінстр.

Він також застеріг громадян України від цькування угорців Закарпаття.

"Навпаки - маємо допомогти нашій угорській громаді. І взагалі будемо діяти з Угорщиною також ввічлисо, але дуже жорстко і послідовно", - резюмував він.

Нагадаємо, сьогодні, 1 жовтня, в МЗС Угорщини заявили, що Будапешт не має наміру відкликати свого генерального консула або консула у населеному пункті Берегове, незважаючи на рекомендації України.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів годинну зустріч з главою Міністерства закордонних справ угорської республіки Петером Сійярто, під час якої запропонував йому самостійно відкликати угорського консула із Закарпаття. Також зазначив, що згоди із головних питань досягнуто не було.

ГПУ зареєструвала кримінальне провадження через отримання українцями подвійного громадянства. Кримінальне провадження за фактами видачі громадянам України паспортів Угорщини у населеному пункті Берегове розслідується за статтею про державну зраду.