ua en ru

Благодійний фонд Порошенка і ДніпрОДА зводять перший в Україні інклюзивний парк, - Резніченко

Благодійний фонд Порошенка і ДніпрОДА зводять перший в Україні інклюзивний парк, - Резніченко Фото: Валентин Резніченко та Марина Порошенко (прес-служба ДніпрОДА)

У Дніпрі почали будувати парк для дітей з особливими потребами

Дніпропетровська облдержадміністрація (ОДА) в сквері Героїв АТО біля будівлі адміністрації в Дніпрі почала будувати парк для дітей з особливими потребами. Про це повідомив голова ОДА Валентин Резніченко, передає прес-служба відомства.

За його словами, цей проект реалізується спільно з Благодійним Фондом Петра Порошенка за соціальною програмою дружини президента України Марини Порошенко. З обласного бюджету на цей проект виділено 19 млн грн.

"Інклюзивна система освіти дає дитині можливість розвиватися і адаптуватися в суспільстві. Завдяки децентралізації, яку ініціював президент України Петро Порошенко, відповідно до потреб особливих дітей ми реконструюємо школи Дніпропетровщини. У минулому році облаштували в них більше півсотні медіатек і 18 ресурсних кімнат. Таким чином діти з інвалідністю можуть навчатися разом з однолітками. Ще одним прикладом сучасного простору для маломобільних дітей стане інклюзивний парк в Дніпрі. Він буде першим в Україні", - зазначив Резніченко.

Благодійний фонд Порошенка і ДніпрОДА зводять перший в Україні інклюзивний парк, - Резніченко

Наголошується, що дизайн парку розробив дніпровський архітектор Сергій Дербін. На майданчику встановлять спеціальні гойдалки, на які діти зможуть заїжджати на інвалідних візках. Тут також з'являться незвичайні будиночки, каруселі, гірки та лабіринти. У парку облаштують ігрові зони для дітей з порушеннями зору, для яких буде використано не тільки шрифт Брайля, але і слухові опції.

Окремі елементи будуть сприяти розвитку координації і мислення дітей з особливими потребами, наприклад, з допомогою електронного фортепіано і барабана можна буде писати власні ритми і мелодії, а сенсорні панелі допоможуть вивчати кольори, предмети, в тому числі англійською мовою. У парку буде покладені сучасне покриття з кольорового EPDM-крихти (етилен-пропиленовый каучук) і "тактильна плитка", а також встановлять антивандальні конструкції.

Благодійний фонд Порошенка і ДніпрОДА зводять перший в Україні інклюзивний парк, - Резніченко

"Проектування таких парків - це нове для України. Тому довелося перелопатити купу додаткової літератури, - розповів архітектор проекту Дербін. - В зоні відпочинку все продумано у відповідності з потребами особливої дитини. Ігрові елементи з пандусами і без сходинок, вся поверхня рівна, під ногами - спеціальне покриття, що деякі іграшки реагують на дотики. Дітям тут буде зручно і цікаво".

"Ніколи раніше держава не приділяло такої уваги інклюзії. Раніше вона закінчувалася на пандусах, - каже Резніченко. - Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Зате є в Данії, Америці, Польщі. Тому і народився проект такого парку в Дніпрі. Плануємо відкрити його як можна швидше. Наша мета проста - кожне місце має бути доступним для людей з обмеженими можливостями. Цим досвідом ми готові ділитися з іншими регіонами".

Благодійний фонд Порошенка і ДніпрОДА зводять перший в Україні інклюзивний парк, - Резніченко

Зараз на будівельному майданчику підрядники виконують бетонні роботи. Здати об'єкт планують влітку.

Як повідомлялось, Дніпропетровська область - лідер серед регіонів України, де системно впроваджується інклюзивна освіта. Область працює над створенням в школах освітнього середовища для особливих дітей.

Зараз в області 12,6 тис. дітей з інвалідністю, близько 3 тис. з них мешкають в Дніпрі. У 2018 році в Дніпропетровській області відкриються близько 30 ресурсних кімнат. В цьому році у 20-ти школах Дніпропетровської області облаштують медіатеки.