ua en ru

Завдяки високому врожаю Україна наростить експорт сільгосппродукції, - експерти

Сприятливі погодні умови і ранній старт збору зернових сприяли різкому зростанню показників виробництва в сільському господарстві. У зв'язку з цим, можна очікувати і значного зростання обсягів сільгоспекспорту. Так експерти прокоментували дані державної служби статистики, яка в червні поточного року зафіксувала істотне зростання індексу обсягу виробництва в сільському господарстві.

«Різкий стрибок індексу в червні пояснюється двома складовими - більш раннім стартом збиральної кампанії, ніж у 2012 р., завдяки спекотній погоді в травні, і більш високою середньою врожайністю ранніх зернових», - сказав старший аналітик споживчих секторів ІК «АРТ Капітал» Андрій Патіота .

Він нагадав, що в травні індекс обсягів виробництва в сільському господарстві показав зростання 5%, що було практично повністю обумовлено зростанням виробництва в тваринництві, а в червні зростання прискорилося до 36% у порівнянні з попереднім роком.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко підкреслив, що складна ситуація дозволить не тільки наростити обсяги експорту, а й забезпечити стабільну цінову ситуацію на внутрішньому продовольчому ринку. «Цього року в України реально з'явився унікальний шанс зібрати гарний урожай, що має дозволити на 20% наростити український експорт сільгосппродукції. І для українських споживачів буде достатньо продуктів харчування, і ціни на них рости не будуть. Чим більше буде врожай в Україні, тим краще будуть показники не тільки ВВП, а й особисті доходи населення», - сказав Охріменко.

Він також додав, що на зростання сільгоспвиробництва зробила стимулюючий вплив Держпрограма активізації економіки на 2013-2014 рр., де заплановані бюджетні дотації для галузі.

На думку Андрія Патіоти, галузь продовжить показувати хороші результати: «Сектор тваринництва за нашими прогнозами буде показувати близько 5% зростання протягом усього року, а збільшення валової продукції рослинництва за підсумками року очікується на рівні 15-20%. Таким чином, зростання індексу сільгоспвиробництва за 2013 р. ми очікуємо на рівні 10-14%», - резюмував аналітик.

За даними Держстату, індекс обсягу виробництва в сільському господарстві України в першому півріччі 2013 виріс на 15,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2012 р. виробництво м'яса зросло на 9,3%, яєць - на 4%, молока - на 0,6%. У той же час виробництво ранніх зернових збільшилася в 2,3 рази, овочів відкритого грунту - на 17%.