ua en ru

Біржові торги зерном із державного інтервенційного фонду мали наголосити на відкритості діяльності Аграрного фонду на ринку, - експерти

Здійснивши 22 січня перші біржові торги зерном, Аграрний фонд ще раз продемонстрував свою відкритість. Однак, у багатьох учасників ринку задекларована прозорість торгів зерном із державного інтервенційного фонду викликає сумніви. За словами ж експертів аграрного ринку, подібний механізм може стати ефективним інструментом діяльності установи.

Експерти наголошують, що перш за все торгівля на біржі передбачає рівний доступ до торгів усіх учасників ринку. Тому біржові торги зерном із державного інтервенційного фонду мали наголосити саме на відкритості діяльності Аграрного фонду на ринку.

На демократичності проведення продажу надлишкового зерна, своєю чергою, наголосив Президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса. Він зауважив, що подібний захід Аграрного фонду свідчить про вихід діяльності установи на якісно новий рівень.

«Той факт, що Аграрний фонд продав на біржових торгах 225,3 тисячі тонн зерна, свідчить про перші дієві кроки на шляху до підвищення ефективності та прозорості його діяльності. Адже майже на все зерно, що виставлялося на продаж, були покупці. Тобто Аграрний фонд продемонстрував сучасний підхід до відносин з учасниками ринку. Сподіваюся, що Аграрний фонд і в майбутньому буде застосовувати відкриті торги з широким залученням усіх зацікавлених осіб, що сприятиме підвищенню довіри до його діяльності», - зауважив Алекс Ліссітса.

«Реалізація зерна на аукціоні - це нормальна практика. Однак демократичність такої процедури полягає саме у її відкритості, а не лобіюванні інтересів окремих компаній. Особливо, коли у ролі продавця виступає державна установа, тобто Аграрний фонд», - зауважив експерт аграрного ринку Руслан Швець. Також він наголосив, що завдяки такому заходу Аграрний фонд з державного регулятора перетворюється на повноцінного учасника ринку. «Загалом, це можна вважати проривом у діяльності Аграрного фонду, про що свідчить відкритість торгів, які відбулися, та їхнє висвітлення у мас-медіа», - акцентував експерт.

Таким чином, учасники та спостерігачі торгів наголошують, що подібна практика Аграрного фонду щодо участі у відкритих торгах, яка надалі стане тенденцією, покликана підтвердити прозору діяльність цієї державної установи. Окрім того, експерти зауважують, що Аграрний фонд стає впливовим гравцем на зерновому ринку.

Однак деякі аналітики галузі виділили ще одну важливу рису проведених торгів - продаж додаткових обсягів зерна відбувся в межах чинного меморандуму про зафіксований обсяг експорту. Таким чином, вітчизняні експортери продовжують свою присутність на світовому ринку.

По темі: Аграрний фонд України на перших біржових торгах продав 225,3 тис. тонн зерна на 492 млн грн