ua en ru

Bionic Hill став заручником житлових проблем відставних полковників Міноборони

Список претендентів на відселення з розформованої військової частини №136 під Києвом, на місці якої планувалося будівництво інноваційного парку Bionic Hill, намагаються розширити, додавши в нього нові прізвища військовослужбовців запасу. Про це стало відомо з листа, підписаного начальником військової служби правопорядку ЗСУ О. В. Дубляном.

У своєму зверненні він наполягає на розгляді відповідального за переселення ТОВ "Столиця Центробуд" можливості виділити додатково три квартири Зоріну Ю. М., Личманенку С. М. та полковнику Матвєєву В. О.

У розпорядженні РБК-Україна також є узгоджений з представниками Міноборони протокол від 2006 р. з переліком сімей, які підлягають переселенню. Прізвище Зоріна, Личманенка і Матвєєва в ньому відсутні.

Раніше ТОВ "Столиця Центробуд" у відкритому зверненні до київської влади уточнювало, що з'являються все нові й нові претенденти на квартири, проте, компанія не має перед ними зобов'язань та економічної можливості забезпечити житлом.

ТОВ "Столиця Центробуд" передало належні за протоколом квартири в Міністерство оборони, але відомство не підписує відповідні акти, наполягаючи на необхідності виділення додаткових квартир.

ТОВ "Столиця Центробуд" підкреслює, що не має відношення до будівництва інноваційного парку Bionic Hill і займається розселенням 34 сімей за договором з Міністерством оборони з 2006 р.

У компанії відзначили, що 24 сім'ї переїхали в нове житло, а 10 відмовилися, мотивуючи це тим, що відомче житло не передається їм у приватну власність. При цьому, багато хто з них не стоять на черзі і не мають відношення до Міноборони. За даними джерела агентства, серед претендентів на квартири є і учасники незаконних збройних формувань на сході країни.

З 2009 р. земельною ділянкою, на якій розташовані бараки розформованої військової частини №136, володів житловий кооператив "Житлобудсервіс", який, за рішенням Київради, отримав наділ у приватну власність. У 2012 р. інвестор проекту інноваційного парку викупив кооператив і реорганізував його у ТОВ "Біонік Ленд".

На думку доктора права Олексія Фелива, партнера і голови практики нерухомості в Україні міжнародної юридичної фірми Gide Loyrette Nouel, держава сама має вирішувати, що робити зі своєю власністю. "Bionic Hill власник земельної ділянки має всі правові підстави для того, щоб ініціювати спір про виселення мешканців... і зобов'язати Міноборони виконати свої договірні зобов'язання", - каже юрист.

Bionic Hill став заручником житлових проблем відставних полковників Міноборони

Bionic Hill став заручником житлових проблем відставних полковників Міноборони