ua en ru

Білл Гейтс інвестував 108,5 млн євро в іспанську будівельну компанію FCC

Голова ради директорів корпорації Microsoft Білл Гейтс заплатив 108,5 млн євро за 6% акцій іспанської будівельної компанії де Fomento Construcciones & Contratas SA (FCC), говориться в повідомленні компанії.

Голова ради директорів корпорації Microsoft Білл Гейтс заплатив 108,5 млн євро за 6% акцій іспанської будівельної компанії де Fomento Construcciones & Contratas SA (FCC), говориться в повідомленні компанії.

Це одна з останніх угод, які доводять, що Іспанія, яка перебувала в довгостроковій депресії, повернулася в число країн, куди вкладаються значні інвестиції. Купівля акцій робить Гейтса другим за величиною акціонером в FCC, в якій працюють 80 тис. осіб у 56 країнах, при цьому дохід в іспанських підрозділах становить трохи менше половини загальних надходжень, повідомляє телеканал "Росія 24".

"Гейтс пішов за прикладом багатьох магнатів, у тому числі Уоррена Баффета і Карлоса Сліма, який нещодавно придбав іспанські активи за надзвичайно низькою ціною, що підтверджує припущення: країна виходить з шестирічного спаду", - заявив міністр промисловості Іспанії Хосе Мануель Сорія.

Міністр підкреслив, що інвестиції мільярдера досить скромні в грошовому вираженні, але їх символічне значення велике, оскільки воно свідчить про збільшення довіри та зміцнення авторитету країни серед зарубіжних інвесторів.

FCC - будівельна компанія, яка процвітала в епоху розквіту на ринку нерухомості Іспанії. У кращі роки у цій країні будували більше будинків, ніж у Німеччині, Франції та Великобританії, разом узятих.

Після настання глобальної фінансової кризи в 2008 р. FCC намагалася реструктуризувати величезний борг і повернути собі статус міжнародної компанії, перейшовши на надання таких послуг, як утилізація відходів.

Фінансово-економічна криза в Іспанії вибухнула в результаті світової фінансової кризи 2008 року, потім посилилася під впливом боргової кризи в Європі, і, нарешті, набула ряду специфічних рис під впливом місцевих юридичних, фінансово-економічних і соціокультурних реалій. Дана фінансово-економічна криза стала серйозним випробуванням для постфранкістської Іспанії, істотно перевершивши за своєю тривалістю і розмахом попередню економічну кризу 1993 року. Дана криза призвела до рекордного для країни рівня безробіття, іпотечної кризи, а також до зростання національно-визвольного руху в автномной області Каталонія, низки політичних скандалів. Крім цього, за короткий відрізок часу Іспанія перетворилася з країни чистої імміграції в країну, активно котра експортує робочу силу за кордон.

За підсумками минулого року ВВП Іспанії скоротився на 1,4%.