ua en ru

Без відміни соцвнеску малий бізнес у сільських регіонах може зникнути - Козаченко

Без відміни соціального внеску малий бізнес у сільських регіонах взагалі може зникнути. Про це РБК-Україна повідомив голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів України Леонід Козаченко.

"Ті обтяження, які має малий бізнес від сплати соціального внеску надзвичайно великі і особливо це негативно впливає на бізнес-середовище у сільських регіонах, де малий бізнес ледь животіє і він не здатний сплачувати такі податки, він просто зникне. Все це повинно бути враховано і якщо ВР буде...зволікати то у суспільстві може виникнути певна напруга. Тому що бізнес-середовище досить нестабільне, воно знаходиться під впливом недосконалих законодавчих актів та і зовнішнього фактора - новим витком економічної кризи яка напряму буде впливати на бізнес", - сказав Козаченко.

За словами Козаченко, зараз ним і його однодумцями напрацьовані дуже серйозні пропозиції стосовно змін до Податкового кодексу та Митного кодексу. "Ці пропозиції в основному Кабміном і направлені до Верховної Ради для того щоб відповідні зміни були внесені до Податкового кодексу. Все зараз знаходиться на розгляді у ВР і ми очікуємо що на початку першої сесії і відповідні рішення будуть прийняті. Але окрім Податкового кодексу нас дуже хвилює Митний кодекс який теж знаходиться у ВР і ми багато працювали з тим щоб у митному кодексі були враховані пропозиції малого та середнього бізнесу без яких його стабілізація і подальший розвиток дуже проблематичні...", - додав він

Козаченко відзначив, що пропозиції в основному стосується 3 напрямків: "Збільшення вдвічі напрямків діяльності суб'єктів спрощеної системи оподаткування (які раніше мали право сплати єдиного податку). Далі ми визначили обсяги максимальної виручки від цих бізнес суб'єктів щоб вони право залишати за собою право спрощеної системи оподаткування. Ми прийняли рішення, що певні суб'єкти підприємницької діяльності якщо вони будуть платниками ПДВ, то вони залишають за собою право надавати послуги іншим великим підприємствам які знаходяться на загальній системі оподаткування... А загалом ми підготували близько 40 пропозицій".