ua en ru

Без кредитів МВФ та нових газових угод гривня впаде до 9,5-10 грн/дол., - експерт

Головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан називає відновлення співпраці з МВФ та зміну газових контрактів з Росією ключовими факторами, що впливатимуть на фінансову та курсову стабільність в українській економіці у 2012 році. Про це повідомляє BBC.

За умов погіршення зовнішньої кон'юнктури для українського експорту та за дуже обмежених можливостей для отримання кредитів на зовнішніх ринках, вражених кризою, незмінність газових контрактів із Росією та невідновлення співпраці з МВФ загрожує формуванням "дірки" в українському платіжному балансі у 8 мільярдів доларів, яку буде важко чимось "закрити", крім як валютними резервами Національного банку, - каже Олена Білан. А відтак, девальвації гривні впродовж 2012 року навряд чи вдасться уникнути: "Якщо Україна не домовиться із Росією про зниження ціни на газ і не домовиться з МВФ про відновлення кредитування, буде важко прожити 2012 рік без якихось фінансових потрясінь. Для того, аби взагалі зрозуміти, куди рухається економіка, треба знати, яким буде вирішення цих двох проблем. Якщо Україні не вдасться домовитися із цих двох питань, то девальвації не уникнути. Але ми не говоримо про сценарій 2008 року, ми говоримо про м'якіший сценарій, це буде зниження курсу десь на 15% - до 9,5-10 гривень за долар," - говорить експерт Dragon Capital.

В інвестиційній компанії також прогнозують, що резерви Національного банку впродовж року можуть скоротитися до 26 мільярдів доларів, а витрачати ці резерви НБУ буде на підтримку стабільності гривні та на розрахунки за попередні кредити. Адже вже на початку лютого Київ має сплатити перші 600 мільйонів доларів за кредити МВФ, отримані раніше.