ua en ru

Безкоштовний адвокат Януковича був обраний "по дзвінку" ГПУ, - ЗМІ

Безкоштовний адвокат Януковича був обраний "по дзвінку" ГПУ, - ЗМІ Фото: ГПУ (screenshot(google maps)

Захисником став Віталій Мешечек

Захисником, виділеним Центром безоплатної правової допомоги екс-президента Віктора Януковича, став Віталій Мешечек. В юридичному колі його прізвище мало відоме, але подейкують що на його кандидатурі зупинилися неспроста, йдеться в розслідуванні Віталія Губіна для "Страни".

Наголошується, що 12 липня в 10:00 Оболонський райсуд Києва збереться на чергове слухання по справі про державну зраду, яка інкримінується Януковичу. Автор підкреслив, що з очікуваних "інтриг" процесу - вступ у нього нового адвоката Віталія Мешечека, виділеного колишньому главі держави регіональним Центром безоплатної правової допомоги (ЦБПП).

Адвокати, з якими Янукович має договір на надання платного юридичного супроводу, називають це рішення незаконним. У їх викладі "хід Мешечеком" - чергова спроба ГПУ чинити тиск на процес і забезпечити його підсумок на користь Банкової, пише автор.

Він вважає, що після того, як тиждень тому Янукович заявив про свій вихід зі справи по держзраді, яка слухається в Оболонському райсуді Києва, а також відкликання ним своїх адвокатів Віталія Сердюка та Ігоря Федоренка, Генпрокуратура опинилася в "делікатній ситуації". Зазначається, що у наглядового відомства утворилася проблема - фізична неможливість забезпечити продовження слухання справи в умовах відмови від участі в ньому обвинуваченого (як в очному, так і в дистанційному режимі) і його захисників.

Автор пише, що виходом з цього становища стало заявлене надзорником Максимом Кримом клопотання про надання Януковичу адвоката з системи безоплатної правової допомоги, вдоволене колегією суддів на чолі з Владиславом Дев'ятком. Де-факто, для надання процесу елемента змагальності сторона звинувачення сама запросила для Януковича нового адвоката, зазначив автор.

Згідно з розслідуванням, 10 липня на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Києва з'явилося повідомлення про те, що для захисту інтересів обвинуваченого у державній зраді в Оболонському райсуді столиці Януковича визначена кандидатура захисника за державний рахунок. Ним виявився 34-річний юрист Віталій Мешечек.

У розмові з "Страною" Мешечек розповів, що спеціалізується на повному спектрі надання юридичних послуг і підтвердив своє входження в справу Януковича. Деталі провадження захисник коментувати відмовився, пообіцявши надати своє трактування для ЗМІ після завершення слухання.

Разом з цим, Мешечек заявив журналістам, що буде брати участь у "процесі століття" в суворій відповідності з законодавством. "Кожен, хто буде стежити за судовим процесом, зможе оцінити це самостійно", - заявив він.

"Регіональний центр на своєму сайті пише, що рішення Оболонського суду про виділення "бесплатника" зайшло до них у 10:10 7 липня і тут же вони здійснили розподіл. Але до самого вечора п'ятниці Центр обдзвонював ряд адвокатів, цікавлячись їх можливістю увійти в цей процес", - говорить співрозмовник "Страни". Ця обставина доводить, що розподіл здійснювалося вручну та з порушенням процедури, вважає автор.

Джерела видання стверджують, що Мешечека "завели" в процес "по команді" працівників Міністерства юстиції, що виконували "прохання" Генпрокуратури.

Сам адвокат заявив виданню, що він жодним чином не пов'язаний з персоною чинного генпрокурора Юрія Луценка. Він заперечує свою роботу на користь органів влади, хоча і підтвердив факти свого неодноразового відвідування ГПУ та військової прокуратури по інших справах.