ua en ru

Берлусконі подав заяву про відставку з поста прем'єр-міністра Італії

Прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі подав заяву про відставку, передає Reuters з посиланням на офіційну заяву президентської адміністрації. Прохання було задоволено Президентом країни Джорджіо Наполітано під час зустрічі двох політиків в президентському палаці в Римі.
Нагадаємо, 8 листопада ц.р. Берлусконі, який втратив парламентську більшість, в бесіді з Президентом Італії Наполітано оголосив про намір подати у відставку тільки за умови, що парламент країни затвердить план економічних реформ і бюджет на 2012 р.
Раніше парламент Італії схвалив пакет антикризових заходів, які передбачають підвищення пенсійного віку, зростання цін на бензин та інші пункти скорочення держвидатків.
Ймовірним наступником Берлусконі є колишній єврокомісар Маріо Монті. Остаточне рішення щодо кандидатури Монті буде прийнято після вивчення його політичної програми і переговорів про склад нового уряду. Перед новим прем'єр-міністром буде стояти завдання з формування нової адміністрації, здатної впоратися зі зростаючою борговою кризою в країні.
Державний борг Італії становить астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. Проте ситуація для держави не настільки критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвалитися первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують її доходи, якщо не брати до уваги витрати по обслуговуванню боргу.