ua en ru

Берлін песимістичний щодо підсумків саміту ЄС 8-9 грудня, - джерело

Німецький уряд не впевнений, що на саміті Європейського союзу, який стартує в четвер, 8 грудня, лідери прийдуть до остаточної угоди про використання коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ) в якості допомоги єврозоні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого німецького чиновника в середу, 7 грудня.
"Це питання буде обговорюватися, але я не впевнений, що ми готові прийти до угоди наприкінці тижня", - сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності.
За його словами, присвоєння Європейському механізму стабільності (ESM) характеристик банку "не частина цілей (німецького) уряду".
Берлін все більш песимістично оцінює шанси угоди про вирішення проблем боргової кризи єврозони на саміті.
В той же час, інвестори по всьому світу з надією і нетерпінням чекають результатів саміту на тлі дедалі більшого негативного впливу проблем Європи на стан глобальної економічної системи.
За словами того ж чиновника, песимізм Берліна викликаний тим, що деякі уряди, схоже, не розуміють всієї серйозності подій, що розгортаються.
"На фоні багатьох розмов в останні дні у нас складається враження, що багато учасників все ще не зрозуміли, наскільки серйозна вся ситуація", - заявив чиновник.
Він сказав, що багатьом країнам необхідно змінити своє ставлення до проблем боргової кризи єврозони, щоб угода могла бути досягнута вже на саміті.
Після такої песимістичної заяви про очікування німецького уряду єдина європейська валюта, в котирування якої інвестори останнім часом закладали позитивні підсумки майбутнього саміту, різко знизилася до мінімуму дня на позначці 1,3368 дол. і до 13:40 за київським часом втрачає 0,15% щодо рівня закриття торгів вівторка.