ua en ru

Білорусь самоусунулася від переговорів по Митному союзу.

Білорусь,що не хоче платити Росії експортні мита на нафту, 28 травня самоусунулася від переговорів по Митному союзу (МС), пише РБК daily. Мінськ проігнорував засідання Найвищого органу Митного союзу (НОМС), на якому Росія, Білорусь і Казахстан повинні були остаточно погодити всі позиції по Митному кодексу. Прем'єр Білорусі Сергій Сидорський обмежився тільки телефонним дзвінком до Петербургу. «Посилаючись на президента Білорусі Олександра Лукашенка, він підтвердив готовність продовжити роботу в трибічному форматі», - заявив прем'єр РФ Володимир Путін.

Каменем спотикання для Білорусі, як і тиждень тому, коли прем'єри не змогли ні до чого домовитися, залишаються експортні мита на нафту. Росія готова вливати безмитну нафту тільки для внутрішнього споживання Білорусі (6,3 млн т в рік), а це всього лише третина від загального обсягу постачань (20 млн т). Питання для Мінська вкрай принципове, адже, як зізнався РБК daily один з учасників переговорів з російського боку, по суті, це єдина розбіжність, яка до того ж не стосується безпосередньо процесу створення МС.

За відсутністю третьої сторони Росія і Казахстан домовилися запускати союз поки в двосторонньому форматі без зриву раніше обумовлених термінів. Штаб-квартира тимчасового судового органу для вирішення можливих суперечок в рамках ТС буде розташована в Астані.

Низка угод, пов'язаних з набуттям чинності Митного кодексу, повинна бути підписана в робочому порядку членами комісії МС, але, на жаль, білоруська сторона поки не підтвердила готовність їх підписати, зізнався російський прем'єр. «Сподіваюся, Білорусь приєднається до узгоджених документів, - зазначив В.Путін. - Якщо ні, то все, що стосується глибшої інтеграції, діятиме на двосторонній підставі».