ua en ru

Білорусь отримала 1 млн т венесуельської нафти з 4 запланованих на 2010 р., - джерело

Білорусь вже отримала близько 1 млн т венесуельської нафти з чотирьох запланованих на 2010 р. Про це пише сьогодні "Дзеркало тижня" з посилкою на джерело.
Видання відзначає, що в ході українсько-російських переговорів 27 жовтня, для України було принциповим підписати транзитний нафтової договір між російським оператором нефтесістеми - АК "Транснефть" та української "Укртранснафтою". При цьому українська сторона хотіла отримати гарантії завантаження своїх нафтопроводів. Російська ж сторона не має наміру, як і у випадку з газом, гарантувати України хоча б мінімальний обсяг завантаження. Її основне прагнення - знизити транзитний тариф і припинити спроби, зокрема Білорусі, закуповувати і транспортувати через Україну венесуельську нафту.
"Для росіян не стільки небезпечний цей обсяг неросійської нафти, скільки сам факт її поставок Мінську. Тим більше, що самі росіяни в цьому році скоротили постачання своєї нафти в Білорусь вдвічі", - відзначається в статті.
У статті нагадується також, що угода про транзит нафти через Україну хоча і парафована, але поки не підписано. Однією з причин цього є той факт, що навесні цього року "Укртранснафта" подала позов до російської "Транснафти" у Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Росії з вимогою відшкодувати 7 млн дол. збитків за порушення домовленості про обсяги прокачування нафти в Україні. "Так що росіянам украй невигідно фіксувати в договорі обов'язкові обсяги прокачування нафти по українській трубопровідній системі. Але дозволяти це робити іншим вони не бажають. Навіть при тому, що за січень-жовтень поточного року обсяг прокачування російської нафти по трубопровідній системі України скоротився більш ніж на 30%", - говориться в статті.
Нагадаємо, що міністр палива і енергетики України Юрій Бойко прогнозує пробне прокачування нафти в аверсному режимі нафтопроводом "Одеса - Броди" до Білорусі вже наприкінці листопада. Зараз венесуельська нафта, закуповувана Білорусією, надходить в танкерах в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирський НПЗ залізницею транзитом через Україну.
Білорусь почала переговори з Венесуелою про постачання нафти після конфлікту з Росією з приводу нафтових мит. Перший танкер з венесуельською нафтою Білорусь отримала в травні 2010 р. У поточному році Білорусь прийме чотири мільйони тонн нафти з цієї країни, в 2011 р. - вісім-дев'ять мільйонів, а в подальшому - 10 млн т.