ua en ru

Білорусія має намір обмежити емісійне кредитування економіки в 2012 р

Уряд і Нацбанк Білорусії жорстко обмежать емісійне кредитування економіки в 2012 р. Про це повідомив журналістам заступник міністра економіки республіки Олександр Ярошенко.
За його словами, наступного року на фінансування кредитування держпрограм направлять суму, еквівалентну 1,4 млрд дол., в тому числі 820,63 млн емісійних кредитів. Заступник міністра зазначив, що ці підходи ще жорсткіші, ніж вимагає Антикризовий фонд ЄврАзЕС. Фонд вимагає визначити розмір емісійного кредитування на рівні не вище 3% ВВП.
"Білорусія в 2012 р. повинна забезпечити цінову стабілізацію, таке завдання поставлене уряду і Національному банку в проекті указу щодо прогнозування соціально-економічного розвитку", - зазначив Ярошенко. Мінекономіки розраховує утримати річну інфляцію в межах 19%, тому що нинішній її рівень (87,1% на 26 жовтня) "неприйнятний для країни".
Мінекономіки планує також вихід країни на позитивне зовнішньоторговельне сальдо товарів і послуг, тому що в наступному році Білорусії доведеться обслуговувати зовнішній борг по відсотках, основним виплатам, які "ростуть і будуть рости в середньостроковій перспективі". Ярошенко нагадав, що позитивне сальдо має дорівнювати приблизно 3% ВВП.