ua en ru

Bellingcat встановив співробітників ГРУ, що брали участь в отруєнні болгарського бізнесмена

Bellingcat встановив співробітників ГРУ, що брали участь в отруєнні болгарського бізнесмена Ілюстративне фото (pixabay поліція)

Вісім офіцерів ГРУ РФ можуть бути причетні до отруєння болгарського підприємця Омеляна Гебрева

Вісім офіцерів ГРУ Росії можуть бути причетні до отруєння болгарського підприємця Омеляна Гебрева з допомогою отрути "Новачок" у квітні 2015 року. Про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel.

Повідомляється, що під час двох передбачуваних отруєнь бізнесмена в Болгарії перебував генерал-майор Денис Сергєєв. Ця ж людина могла брати участь в отруєнні Сергія і Юлії Скрипаль в англійській Солсбері в 2018 році.

Крім Сергєєва в підготовці до отруєння брали участь Сергій Лютенко і Петро Борисов. Вони були в Болгарії з 15 по 22 лютого 2015 року. Потім їх змінили Терентьєв Іван, Микола Єжов і Олексій Калінін, які перебували в країні з 26 лютого по 8 березня. З 6 по 11 березня в Болгарії був Володимир Моісеєв, якого журналісти-розслідувачі вважають причетним до спроби перевороту в Чорногорії.

У момент отруєння Гебрева у квітні в Болгарії перебували Сергєєв, Лютенко і Борисов. Крім того, Сергєєв і ще один співробітник ГРУ Данило Капралов прилітали в країну в травні, коли, імовірно, сталася друга спроба отруєння Гебрева.

Реальні імена офіцерів ГРУ встановили за допомогою даних їхніх закордонних паспортів, а також порівнюючи фотографії в російських базах даних зі знімками, які ті робили, подаючи документи на шенгенську візу.

Нагадаємо, РБК-Україна писало, що ще одним постраждалим в результаті отруєння нервово-паралітичним речовиною "Новачок", якій отруїли сім'ю Скрипалів, виявився бізнесмен з Болгарії.