ua en ru

Bellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військових

Bellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військових Фото: наслідки обстрілу Маріуполя у 2015 році (УНІАН)

Bellingcat публікує результати розслідування обстрілу Маріуполя в 2015 році

Міжнародна група журналістів-розслідувачів назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя в 2015 році російських військових. Відповідна інформація опублікована на сайті Bellingcat.

Повідомляється, що Bellingcat встановила особи дев'яти російських офіцерів, у тому числі генерала, двох полковників і трьох підполковників, які брали безпосередню участь у операції по обстрілу Маріуполя, в результаті якого загинули не менше 30 мирних жителів і понад 100 отримали поранення.

Також повідомляється, що Bellingcat встановила перекидання з Росії двох батарей ракетних систем залпового вогню, що 24 січня 2015 року розгорнули в районі села Безіменне для обстрілу міста Маріуполя та його околиць. Пізніше ці установки повернулися до Росії.

У Bellingcat підкреслили, що розслідування стало можливим завдяки доступу до матеріалів, переданих у Міжнародний суд ООН. Зокрема, були встановлені наступні російські офіцери, які командували батареями РСЗВ на різних рівнях в день обстрілу Маріуполя або давали цільові вказівки з іншого району на сході України:

  • генерал-майор Степан Степанович Ярощук;
  • Олександр Іожефович Цаплюк, позивний "Горець";
  • Олександр Анатолійович Муратов;
  • Максим Володимирович Власов, позивний "Югра";
  • Сергій Сергійович Юрченко, позивний "Воронеж";
  • Олександр Валерійович Грунчев, позивний "Терек".

Також встановлені російські офіцери, які займалися добором і відправкою артилерійських командирів і артилерійських систем на схід України:

  • полковник Олег Леаргієвич Глечиків;
  • генерал-майор Дмитро Миколайович Клименко;
  • полковник Сергій Іванович Лисай.

Також встановлені бойовики, які безпосередньо командували артилерійськими підрозділами, що обстрілювали Маріуполь: Олександр Михайлович Євтоді, позивний "Попіл"; Граїр Манукович Єгіазарян, позивний "Шрам".

Bellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військовихBellingcat назвала імена причетних до обстрілу Маріуполя російських військових

Фото: відповідальні за обстріл Маріуполя військові РФ

Нагадаємо, раніше голова СБУ Василь Грицак заявив, що обстріл Маріуполя в 2015 році організували російські військові.