ua en ru

Бельгія припинила постачання картоплі до РФ

Бельгія припинила постачання картоплі до Російської Федерація (РФ). Як говориться в повідомленні Федерального агентства з фітосанітарного і ветеринарного нагляду (Россільгоспнагляд), Бельгія припинила фітосанітарну і реекспортну фітосанітарну сертифікацію продовольчої картоплі з Бельгії вже з 19 листопада 2010 р., про що тепер повідомила російські служби, повідомляє РБК.

Як пояснив прес-секретар Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко, Бельгія прийняла таке рішення в односторонньому порядку, оскільки порахувала, що не може забезпечити належний стан, фітосанітарну безпеку картоплі, що постачається до РФ картоплі. Раніше на двосторонній зустрічі в Москві 25 жовтня 2010 р. Федеральне агентство з продовольчої безпеки Бельгії (FASFC) було поінформовано російською стороною про виявлення золотистої нематоди (Globodera rostochiensis) у продовольчому картоплі, імпортованому з Бельгії до Росії.

"Територіальні управління Россільгоспнагляду візьмуть вичерпних заходів щодо недопущення ввезення картоплі на територію Росії у супроводі підроблених фітосанітарних сертифікатів і реекспортних фітосанітарних сертифікатів", - особливо підкреслили в Россільгоспнагляді.

Раніше російське відомство вказувало, що система взаємодії компетентних служб країн - членів Євросоюзу з Россільгоспнаглядом неприпустимо повільна. Так, Россільгоспнагляд протягом останніх років проводив роботу з організації постачання до Росії посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. До компетентних служб Бельгії, Франції і Голландії відповідний документ був направлений ще в 2008 р., проте відповіді не отримано і до теперішнього часу, відзначили у Федеральній службі з ветеринарного і фітосанітарного нагляду.

Без наявності даних сертифікатів імпорт картоплі в РФ здійснюватися не може, зазначив А.Алексєєнко.
При цьому він зауважив, що Росії не має сенсу застосовувати додаткові обмежувальні заходи, так як бельгійські власті ввели їх самі. У Россільгоспнагляді утрудняються оцінити, скільки часу може знадобитися Бельгії для врегулювання своєї проблеми безпеки продукції. "Це складне, системне питання", - вважає А.Алексєєнко.

Як повідомлялося раніше, національні організації з карантину та захисту рослин Бельгії, Франції і Голландії почали офіційне розслідування випадків постачанняв зараженої картоплі в РФ. Це пов'язано з тим, що зі збільшенням обсягу імпорту підкарантинної продукції до Росії різко зросла кількість випадків виявлення в ній карантинних об'єктів. Так, у жовтні і листопаді 2010 р. у продовольчій картоплі, що постачається до Росії з Бельгії, Голландії і Франції, в 27 випадках було виявлено карантинний для РФ об'єкт - золотиста картопляна нематода. Ввезення всіх партій картоплі до Росії було заборонене.

Російська сторона передала представникам Євросоюзу копії нотифікацій та фітосанітарних сертифікатів, які супроводжували заражені партії підкарантинної продукції.

22 листопада ц.р. Россільгоспнагляд заявив, що готовий ввести тимчасову заборону на імпорт картоплі до РФ з Голландії, Бельгії та Франції. Це пов'язано з тим, що виникають дуже серйозні сумніви в тому, що російські контролюючі органи можуть довіряти Національній службі карантину захисту рослин ЄС.

У Россільгоспнагляді не виключають, що Франція і Голландія можуть самообмежити постачання картоплі в РФ, якщо вирішать, що постачання безпечної продукції поки не забезпечуються і не можуть бути гарантовані.

За даними митної статистики за 2009 р., Голландія є найбільшим постачальником картоплі в Росію (119 тис. т на 41 млн 359 тис. дол.), Франція стоїть в цьому списку на 10-му місці (4,2 тис. т на 1 млн 650 тис. т), Бельгія - на 11-м (4 тис. т на 1 млн 311 тис. дол.) У зв'язку з посухою 2010 р. потреби в імпорті картоплі в РФ зросла. Так, за оцінками Агропромислового союзу РФ, потреба Росії в імпортній картоплі в 2010-2011 рр. оцінюється в 1-1,5 млн т. Зазвичай імпорт цієї культури складає 300-500 тис. т на рік. Картопля постачається як з країн Європи, так і з Китаю, Єгипту та Азербайджану.