ua en ru

Бельгія першою в світі легалізує евтаназію для дітей

Нижня палата парламенту Бельгії сьогодні значною більшістю прийняла новий закон про "право на смерть" для невиліковно хворих дітей будь-якого віку, передає Reuters.

Нижня палата парламенту Бельгії сьогодні значною більшістю прийняла новий закон про "право на смерть" для невиліковно хворих дітей будь-якого віку, передає Reuters. Тим самим Бельгія стає першою країною, що легалізувала дитячу евтаназію.

Аналогічний закон існує в Нідерландах, однак, на відміну від бельгійського, голландський закон передбачає мінімальний вік до 12 років для дітей, що вирішили закінчити своє життя. Новий закон користується громадською підтримкою в Бельгії, де закон про евтаназію для дорослих був прийнятий ще у 2002 р.

У палаті представників 86 законодавців проголосували "за", 44 "проти" і 12 "утрималися". Більшість опозиційних партій голосували на підтримку законопроекту, так само як і соціалісти і ліберали, що знаходяться при владі.

Коли голосування було завершено, громадської галереї пролунали крики "Вбивці!" по-французьки.

Християнські демократи, хоча і входять в правлячу коаліцію прем'єра Еліо ді Рупо, голосували "проти". Лідери християнських, мусульманської та єврейської громад засудили ухвалення закону в спільній декларації - що рідкість для Бельгії, - а католицькі єпископи ще до прийняття закону оголосили про багатоденний піст, супроводжуваний молитвами.

"Цей закон передбачає не смертельні ін'єкції дітям. Законом передбачається, що смертельно хворі діти, чия смерть неминуча, можуть припинити свої страждання", - заявила Карина ван Каутер, депутат від фламандської Ліберал-Демократичної партії, яка підтримала прийняття закону.

"Існує налагоджена система стримувань і противаг, яка унеможливить зловживання", - додала вона.

Закону тепер належить багато в чому символічна процедура схвалення монархом країни.