ua en ru

Бельгія відмовилася знищувати хімічну зброю Сирії на своїй території

Бельгія виключила себе з списку кандидатів на знищення сирійської хімічної зброї, повідомляє Associated Press. Міністр оборони Бельгії Пітер де Крем заявив, що "транспортування цієї зброї - вже саме по собі непросте завдання", і викреслив Бельгію з можливих пунктів призначення хімічного арсеналу. Бельгійське керівництво вважало за краще б, щоб сирійську хімічну зброю було знищено ближче до самої Сирії.

Після того, як 15 листопада 2013 р. Албанія відмовилася прийняти сирійську хімзброю, Бельгія розглядалася як можливий кандидат у зв'язку з її багатим історичним досвідом по знищенню газової хімзброї часів Першої світової війни.

На сьогоднішній день завершився перший етап ліквідації хімічного арсеналу Башара Асада: знищено обладнання для виробництва хімічної зброї. На другому етапі передбачається позбутися від 1,3 т отруйних речовин.

Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО) затвердила план знищення хімічного арсеналу Сирії, що включає зарин, іприт і інші речовини. План був розроблений після відмови Албанії від знищення запасів сирійського зброї.

Згідно з новим планом, найбільш небезпечні матеріали з Сирії пропонується вивезти до кінця цього року, однак ОЗХО поки не повідомила, яка саме країна буде займатися знищенням сирійської хімзброї.

Раніше від участі в ліквідації сирійського хімічного арсеналу на своїй території відмовилися Норвегія, Туреччина, Йорданія і РФ. Пошуками країни, на території якої повинно бути знищено зброю, займаються США.