ua en ru

Бельгія та Франція стануть гарантами за додатковими позиками для банку Dexia у розмірі 17 млрд євро

Влада Бельгії та Франції домовилися виступити гарантами по новій кредитній лінії у розмірі 17 млрд євро бельгійсько-французькому фінансовому інституту Dexia NV/SA, чий проблемний роздрібний бізнес - Dexia Bank Belgium - був раніше націоналізований за 4 млрд євро (5,5 млрд дол.) , передає Reuters з посиланням на бельгійські ЗМІ. В обмін материнська компанія взяла на себе зобов'язання прискорити виділення Dexia Bank Belgium зі структури групи.

Напередодні банк Dexia повідомив про чистий збиток за підсумками 2011 р. у розмірі 11,6 млрд євро. При цьому в Dexia уточнили, що банк може згорнути свої операції в зв'язку з негативною динамікою фінансових показників. В даний час кредитна заборгованість Dexia Bank Belgium перед Dexia SA становить 56 млрд євро.

У 2008-2009 рр. Dexia SA - першим з великих європейських банків з початку фінансової кризи в 2008 р. отримав істотну допомогу від влади Франції, Бельгії та Люксембургу. Дана фінансова підтримка у вигляді рекапіталізації, гарантій щодо виділення ліквідності і проблемним активам була схвалена Єврокомісією в 2010 р. в обмін на план реструктуризації, який мав бути реалізований до кінця 2014 р. Реструктуризація дозволила банку домогтися фінансової стійкості, а також скоротити обсяг заборгованості і нестратегічних активів. При цьому план реалізовувався з затримками, і з літа 2011 р. проблеми Dexia SA стали збільшуватися.

Крім влади Бельгії, на допомогу Dexia прийшли влади Франції та Люксембургу, які висловили готовність надати гарантії на суму до 90 млрд євро для допомоги в рефінансуванні Dexia. Франція забезпечить 36,5% цих гарантій, Бельгія - 60,5%, Люксембург - 3%.

Dexia дотримувалася ризикованою бізнес-моделі, при якій довгострокові позики муніципальним властям в Бельгії та Франції в основному фінансувалися за рахунок роздрібних депозитів бельгійського підрозділу і короткострокових кредитів на міжбанківському ринку.