ua en ru

Білорусь ввела кримінальну відповідальність за екстремізм

Білорусь ввела кримінальну відповідальність за екстремізм Фото: Олександр Лукашенко підписав закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за екстремізм

Поправки, внесені в законодавство Білорусі, передбачають кримінальне покарання за найманство

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в п'ятницю, 22 квітня, підписав закон про "Про внесення доповнень і змін у деякі закони Республіки Білорусь". Про це повідомляє БелаПАН.

Поправки, внесені в законодавство, вводять кримінальну відповідальність за екстремізм і участь в бойових діях на території інших країн. Розширено також адміністративна відповідальність за розповсюдження інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності.

Нова редакція ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення республіки Білорусь вводить покарання за розповсюдження інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності. Вводиться також відповідальність за перевезення матеріалів, що містять заклики до екстремістської діяльності або пропагують таку діяльність.


Поправки, внесені в законодавство, що передбачають кримінальне покарання за найманство. Громадяни Білорусі або постійно проживають в республіці особи без громадянства, що беруть участь на території іноземної держави в збройному формуванні однієї з протиборчих сторін, а також учасники збройних конфліктів та бойових дій без уповноваження держави будуть каратися обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Крім того, передбачена кримінальна відповідальність за вербування і навчання білоруських громадян або постійно проживають в Білорусі осіб без громадянства для участі у збройному формуванні, збройних конфліктів і воєнних діях на території іноземної держави. За діяльність такого роду і за її фінансування буде позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Закон "Про внесення доповнень і змін у деякі закони Республіки Білорусь" вступить у дію через 10 днів

Нагадаємо, раніше У Раді Федерації Росії готові підтримати пропозицію про визнання екстремізмом заперечення підсумків "референдума про приєднання Криму до РФ".