ua en ru

Три українських олігарха беруть участь в угоді з частиною активів Януковича

Три українських олігарха беруть участь в угоді з частиною активів Януковича Фото: олігархи намагаються торгувати активами Януковича (колаж РБК-Україна)

Раніше активи однієї з фірм екс-президента були заморожені українським судом

Українські олігархи Олександр Онищенко, Павло Фукс і Сергій Курченко намагаються торгувати частиною активів екс-президента України Віктора Януковича. Про це йдеться у розслідуванні Al Jazeera.

Зокрема, журналісти видання з'ясували, що Сергій Курченко намагається продати частину активів на суму 1,5 млрд доларів компанії Quickpace Limited, зареєстрованої на Кіпрі.

"У непідписаному документі, який отримала дослідницька група Al Jazeera, як покупці фігурують газовий магнат Олександр Онищенко, який свого часу був народним депутатом України і зараз розшукується чинною українською владою, і бізнесмен Павло Фукс, який зробив своє майно у Москві. Інші документи свідчать про те, що продавцем був Сергій Курченко - український газовий магнат, який втік з України в Москву і більш відомий як "сімейний гаманець" Януковича ", - розповідається в дослідженні.

За інформацією розслідування. Онищенко і Фукс виплатили 30 млн доларів, в які увійшли готівкові кошти та приватний літак.

Варто відзначити, що активи цієї компанії, в які увійшли облігації та готівкові кошти на суму 160 млн доларів, були заморожені судом України. Як мають незаконне походження.

На думку журналістів видання, олігархи будуть прагнути розморозити ці кошти, а якщо це станеться, то вони зможуть отримати прибуток в 130 млн доларів. Крім того, олігархи будуть приймати всі заходи, щоб зняти арешт із рахунків компанії Quickpace Limited.

Нагадаємо, у 2015 році частка компанії Quickpace Limited була продана нардепу Оніщенку.

За словами заступника генерального прокурора Євгена Єніна, оцінку діям Національного антикорупційного бюро України щодо допитів керівництва ПАТ "Ощадбанк" має надати Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Йдеться про кримінальному провадженні, відкритому проти співробітників "Ощадбанку", яких НАБУ звинувачує в незаконних діях з майном, на яке накладено арешт.

У свою чергу, народний депутат Олександр Онищенко заявив, що заарештовані кошти на рахунках Публічного акціонерного товариства "Ощадбанк" належали екс-президенту України Віктору Януковичу.

У той же час "Ощадбанк" спростовує пропажу коштів, заарештованих в рамках розслідування так званої "справи Онищенко".

Банк заявляє про те, що згідно із законодавством, коннфісковані кошти перейшли у власність держави і були перераховані на рахунки Держказначейства.