ua en ru

Бідні країни прийняли в себе більше половини біженців світу, - Amnesty International

Бідні країни прийняли в себе більше половини біженців світу, - Amnesty International Фото: сирійські біженці

Програму з переселення біженців запустили лише близько 30 країн

Бідні країни прийняли в себе більше половини біженців світу, в той час як держави з сильною економікою відмовляються приймати належне число біженцем. Про це свідчать дані звіту Міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Лише 10 з 193 країн світу дають притулок більш ніж половині всіх біженців. Таке невелике число країн обумовлено тим, що вони сусідять з кризовими країнами", - йдеться у звіті.

Правозахисники відзначають, що ситуація, яка склалася, прирікає на нестерпні страждання мільйони людей, які втікають від війни і переслідування в таких країнах як Сирія, Південний Судан, Афганістан та Ірак.

Згідно з даними Amnesty International десятка країн, які прийняли найбільшу кількість біженців виглядає наступним чином:

  • Йорданія - 2,7 млн,
  • Туреччина - 2,5 млн,
  • Пакистан - 1,6 млн,
  • Ліван - 1,5 млн,
  • Іран - 979 тис.,
  • Ефіопія - 736 тис.,
  • Кенія - 554 тис.,
  • Уганда - 477 тис.,
  • Демократична Республіка Конго - 338 тис.,
  • Чад - 369 тис.

В даний момент в світі налічується 21,3 млн біженців, що становить 0,3% світового населення.

Більше половини їх них беруть всього 10 країн, сумарна частка яких у світовому ВВП становить менш як 2,5%.

На думку правозахисників, якщо країни з сильною економікою почнуть дотримуватися принципу справедливого розподілу біженців, знайти будинок зможуть 10% біженців щорічно.

Amnesty International звинуватила країни Євросоюзу в тому, що вони навмисно обмежують потоки біженців з Лівії, Судану та інших країн.

Для прикладу правозахисники навели Великобританію, яка з 2011 року (до початку Brexit, - ред.) прийняла у себе менше 8 тис. сирійців. При цьому Йорданія з населенням в 10 разів меншим, чия частка у світовому ВВП становить всього 1,2%, прийняла у себе 665 тис. біженців з Сирії.

Крім цього, у правозахисній організації зазначили, що програму з переселення біженців запустили лише близько 30 країн. При цьому кількість місць, необхідних для розміщення біженців, не відповідає кількості, визначеній ООН.

звіт Amnesty International по прийняттю біженців різними країнами 1звіт Amnesty International по прийняттю біженців різними країнами 2звіт Amnesty International по прийняттю біженців різними країнами 3

Фото: звіт Amnesty International по прийняттю біженців різними країнами

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Південному Судані виявилися заблоковані майже 100 тисяч біженців.