ua en ru

Байден повідомив Януковичу про готовність США ввести санкції по відношенню до посадових осіб України

Віце-президент США Джозеф Байден повідомив Президенту Віктору Януковичу про готовність Сполучених Штатів ввести санкції щодо українських посадовців , відповідальних за насильство. Про це повідомляє офіційний сайт Білого дому.

Віце-президент США Джозеф Байден (на фото) повідомив Президенту України Віктору Януковичу про готовність Сполучених Штатів ввести санкції проти українських посадових осіб, відповідальних за насильство. Про це повідомляє офіційний сайт Білого дому.

Згідно з повідомленням, телефонна бесіда Байдена і Януковича відбулася напередодні, 20 лютого, у другій половині дня.

"Він (Байден ) закликав президента Януковича негайно відкликати всі сили безпеки - поліцію, снайперів, військові та напіввійськові формування, і іррегулярні сили. Віце-президент дав зрозуміти, що Сполучені Штати готові ввести санкції щодо посадових осіб, відповідальних за насильство", - сказано в повідомленні.

Також Байден закликав Януковича негайно зробити спільні конструктивні дії з опозицією.

Нагадаємо, останній раз Янукович і Байден спілкувалися в середу, 19 лютого. Тоді Байден також закликав Януковича відкликати силовиків.

Після цього один із спікерів Білого дому Джош Ернест заявив, що в команді Президента США Барака Обами "з певною терміновістю" обговорюють цілий ряд можливих заходів по відношенню до винних у загибелі людей у Києві. Представник Білого дому підкреслив, що саме влада України є головними відповідальними за дотримання миру.

Раніше Білий дім закликав Януковича вивести силовиків з центру Києва.

"Ми обурені тим, що українські сили безпеки стріляють з автоматичної зброї в свій власний народ. Ми закликаємо президента Януковича негайно вивести сили безпеки від центру Києва і поважати право на мирні акції протесту, і ми настійно закликаємо протестувальників вести себе мирно. ... Застосування сили не вирішить кризу - повинні бути зроблені чіткі кроки, щоб зупинити насильство і розпочати конструктивний діалог, який зменшить напругу і заспокоїть український народ", - зазначалося в заяві.

Напередодні Президент США Барак Обама обережно поставився до повідомлень про перемир'я в Києві. Американський лідер вважає, що влада України повинні піти на подальші поступки.

"Я сподіваюся, буде дотримуватися перемир'я. Але зараз влада України повинні продемонструвати готовність до створення коаліційного уряду. Нехай кабінет буде тимчасовим, але він допоможе провести в країні вільні і чесні вибори", - заявив Обама на прес-конференції в мексиканському місті Толука.

Раніше він попередив, що втручання армії в ситуацію в Україні буде мати наслідки.