ua en ru

Байден закликав не дати Росії перекроїти карту Європи

Байден закликав не дати Росії перекроїти карту Європи Джерело фото: Reuters

Віце-президент США Джо Байден (на фото) заявив, що Сполучені Штати і Європа повинні разом відстоювати Україну і закликав не допустити, щоб Росія перекроїла мапу Європи. Таку заяву Байден зробив у Брюсселі перед зустріччю з президентом Європейської ради Дональдом Туском, передає Reuters.

"Це момент, коли Сполучені Штати і Європа повинні разом твердо відстоювати Україну. Не можна дозволити Росії перекроїти карту Європи, тому що це саме те, чим вони [Росія] займаються", - наводить слова Байдена Reuters.

Він звинуватив російського президент Володимира Путіна в тому, що той "закликає до миру, відправляючи війська на територію України", а також "ігнорує будь-які угоди, включаючи мінські".

Байден додав, що Україна в цей момент особливо потребує "нашої фінансової допомоги і підтримки для майбутніх реформ".

"Навіть перед загрозою військового вторгнення вони [Україна] намагаються здійснити реформи", - зазначив Байден. Віце-президент не уточнив про можливі постачання Вашингтоном зброї Києву, розмова про яких активно ведеться останнім часом.

Напередодні держсекретар США Джон Керрі під час візиту до Києва заявив, що президент США Барак Обама ухвалить рішення про постачання зброї Україні найближчим часом.

Глава Євроради Дональд Туск, у свою чергу, погодився з Байденом з необхідністю протистояти спробам "розділити західний світ". За його словами, ЄС і США мають "стояти пліч о пліч і разом чинити тиск на Росію з українського питання".