ua en ru

"Батьківщина" наполягає на негайній реєстрації постанови про відставку Гройсмана

"Батьківщина" наполягає на негайній реєстрації постанови про відставку Гройсмана Фото: Юлія Тимошенко

Відповідна постанова була зареєстрована раніше під номером 6076, але через декілька годин проект зняли з реєстрації

"Батьківщина" наполягає на негайній реєстрації проекту постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції у Києві.

Голова партії нагадала, що "Батьківщина" минулого тижня зареєструвала відповідний проект постанови, який був переданий до Секретаріату Верховної Ради. "У нас прийняли постанову, зареєстрували, у нас є скріншот, який підтверджує, що постанова була прийнята і зареєстрована під номером 6076, але через декілька годин цей проект постанови, внесений фракцією, був грубо, антиконституційно знятий з реєстрації", – зазначила Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" заявила, що подібні дії – "це груба фальсифікація, ручне управління всіма процесами у Верховній Раді, без закону і без Регламенту". Вона переконана, що відповідальність за такі дії несе президент, а також Гройсман, який, за словами Тимошенко, втрутився в цей процес і таким чином "тримається за свою посаду". "І голова Верховної Ради Парубій, без команди якого ніхто не міг би антиконституційно зняти проект постанови про відставку Гройсмана з реєстрації у ВР", – додала лідер фракції.

Тимошенко повідомила, що "Батьківщина" звернулась до керівництва ВР, до голови Секретаріату парламенту з вимогою відновити проект постанови №6076 на сайті Верховної Ради. Але, як вона уточнила, в п’ятницю "ми отримали пояснення, що цей проект постанови неконституційний і що нібито потрібно збирати 150 підписів народних депутатів".

"Все це – обман! Тому що 150 підписів депутатів необхідно збирати, якщо відправляється у відставку весь уряд. А в цьому випадку мова йде про відставку лише прем’єр-міністра Гройсмана", – уточнила лідер фракції.

При цьому вона нагадала про процес зняття з посади прем’єр-міністра Яценюка, коли 14 квітня 2016 року постанову про його відставку №4423 внесли народні депутати Юрій Луценко і Максим Бурбак. Лідер "Батьківщини" також заявила, що призначення Володимира Гройсмана на посаду прем’єра відбулось незаконно, оскільки його було призначено на підставі подання Луценка та Бурбака, а не президента України, як того вимагає Конституція.

"Ми наполягаємо на реєстрації проекту постанови про звільнення Гройсмана негайно, сьогодні, до кінця дня. І ми будемо звертатися до суду через пряме порушення Конституції і Регламенту", – наголосила Юлія Тимошенко.

Голова партії також запевнила, що "Батьківщина" не претендує на посаду прем’єр-міністра, оскільки політична сила не має більшості, на яку можна було б опиратися у парламенті цього скликання.

У політсилі відзначили, що з апарату ВРУ прийшов офіційний лист за підписом першого заступника керівника апарату Ради – керуючого справами Боднара, в якому сказано, що проект постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана було повернуто на підставі ст. 115 Конституції України та ст. 15 закону "Про Кабінет міністрів України".

Проте, зазначили у партії, згадані статті не мають жодного відношення до суті проекту постанови "Батьківщини" про відставку Гройсмана. Крім того, після реєстрації проекту постанови її повернути могли тільки правовий та регламентний комітети Верховної Ради, а не апарат ВРУ.