ua en ru

Барак Обама опублікував проект реформи у сфері торгівлі вогнепальною зброєю

Президент США Барак Обама опублікував проект реформи у сфері торгівлі вогнепальною зброєю, передає Reuters. Він передбачає заборону на продаж штурмової зброї і обов'язкову перевірку всіх покупців вогнепальної зброї на судимості, а також створення федеральної системи обліку за переміщенням раніше придбаного озброєння. Дані заходи були запропоновані Обамі віце-президентом США Джо Байденом, який в грудні 2012 - січні 2013 р. очолював комісію з вироблення положень реформи.

Одночасно Президент опублікував 23 укази, які набувають чинності негайно і не вимагають схвалення конгресу. Вони включають посилення перевірки покупців, зняття заборони на федеральні дослідження у сфері насильства, пов'язаного з вогнепальним озброєнням, збільшення штату шкільних радників і спрощення доступу до системи психологічної підтримки.

Експерти відзначають, що найбільш жорстку опозицію з боку республіканців зустріне заборона на продаж штурмової зброї. Він був знятий в 2004 р. після десятирічного терміну дії.

Найбільша лобістська організація власників зброї в США - Національна стрілецька асоціація - випустила сьогодні рекламний ролик, в якому дорікала Президентові в лицемірстві, оскільки його діти охороняються озброєними агентами Секретної служби, тоді як Обама виступає проти озброєної охорони в школах. Реклама викликала обурення Білого дому. У заяві адміністрації Президента США її назвали "огидною і боязкою".

Нагадаємо, що дискусія в США про продаж зброї загострилася після масового розстрілу в м. Ньютаун (штат Коннектикут) в середині грудня 2012 р., в результаті якого загинули 26 осіб, більшість з яких були дітьми.

Читайте також: Стрілянина в учбових закладах США - за добу НС з використанням зброї сталися в двох коледжах