ua en ru

Барак Обама і прем'єр-міністр Ізраїлю Б.Нетаньяху в телефонній розмові обговорили угоду з Іраном

Президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в телефонній розмові обговорили угоду міжнародної "шістки" (Росія, США, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія) з Іраном з питання ядерної програми, передає телеканал Fox News з посиланням на повідомлення Білого дому.

Лідери двох країн "підтвердили загальну мета - недопущення появи у Ірану ядерної зброї". Президент Обама використовує найближчі місяці для досягнення довгострокового мирного та комплексного вирішення питання іранської ядерної програми, зазначили в американської адміністрації. У телефонній розмові Обама підкреслив тісні зв'язки між США і Ізраїлем", у якого "є всі підстави для скепсису щодо заяв влади Ірану".

Раніше повідомлялося, що в Женеві досягнута угода між Іраном і шістьма світовими державами про те, що ядерна програма країни буде припинена на півроку. Іран пообіцяв знищити запаси урану, збагаченого до 20%, і після скасування мораторію не збагачувати більш ніж до 5%. У відповідь США вже розморозили 8 млрд дол. на іранських рахунки в американських банках.

Черговий раунд переговорів між міністром закордонних справ Ірану та представниками "шістки" розпочався в Женеві 21 листопада 2013 р.

Іран заперечує військову спрямованість своєї ядерної програми, хоча і декларує готовність йти на поступки під тиском санкцій. За твердженням офіційних осіб, Іран не має наміру створювати ядерну зброю, а збагачення урану проводиться з метою задовольнити енергетичні потреби країни.