ua en ru

Банківська система Кіпру буде стабілізована, слідчим доручено знайти винних у кризі, - Анастасіадіс

Банківська система Кіпру буде стабілізована, пообіцяв у своєму зверненні до народу кіпрський Президент Нікос Анастасіадіс. Він повідомив, що слідчим доручено знайти винних у банківській кризі. Президент, який згадав про вимушене банкрутство "поганого банку" Laiki, назвав обмежувальні заходи на угоди, введені владою Кіпру, "тимчасовим заходом, що буде скасовано". Він також порушив тему перебування країни в Євросоюзі: "З великою гіркотою і великим жалем по відношенню до наших партнерів по ЄС я думаю, що вихід з Кіпру є поганим рішенням".

Раніше повідомлялося, що більшість кіпрських банків відкриються 26 березня 2013 р. "Всі банки за винятком Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank відкриються у вівторок", - повідомив Центробанк Кіпру.

Кредитні установи Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank відкриються 28 березня 2013 р. До цієї дати залишаться в силі обмеження на зняття з рахунків до 100 євро на добу з місцевих банкоматів.

Раніше сьогодні міністри фінансів єврозони затвердили план надання фінансової допомоги Кіпру на умовах реструктуризації банківського сектору. Кіпр отримає перший транш кредиту в розмірі 10 млрд євро на початку травня 2013 р. від Європейського стабілізаційного механізму ESM. За підсумками зустрічі Єврогрупи глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард повідомила, що вона винесе на раду МВФ пропозицію взяти участь у плані надання фінансової допомоги Кіпру. У той же час Лагард не уточнила обсяг можливих фінансових вливань з боку МВФ.

Вкладники Bank of Cyprus можуть втратити 30% коштів на депозитах, рівних і що перевищують 100 тис. євро. Відсоток втрачених коштів на депозитах у другому найбільшому банку республіки - Cyprus Popular Bank - ймовірно, виявиться ще вищим. За угодою з Євросоюзом в якості компенсації в результаті рекапіталізації найбільшого кіпрського банку вкладники отримають частку в Банку Кіпру.

Читайте також: Більшість кіпрських банків відкриються 26 березня