ua en ru

Банкіри продовжують прирівнювати кримчан до нерезидентів

Банки не виконують рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який визнав кримчан резидентами України, передає FinClub.

Відзначається, що ще 1 вересня суд скасував норму постанови № 699 від 3 листопада 2014 року, відповідно до якої всі громадяни України з кримською реєстрацією були прирівняні до нерезидентів.

Йшлося як про постійних мешканців Криму, так і тих, хто виїхав на материкову Україну, але не змінив місце реєстрації. За даними ООН, понад 19 тис. кримчан покинули півострів після анексії. Загальна кількість українських громадян з кримською "пропискою", які живуть в інших регіонах України, невідома.

Зазначається, що втрата статусу резидента ускладнила життя кримських українців. Якщо у людини немає довідки про статус переселенця або про офіційне проживання на території України, банки відмовляли навіть у найпростіших операціях. Для відкриття банківського рахунку необхідно пред'являти паспорт і підтвердження перетину державного або адміністративного кордону. Щоб зарахувати на рахунок гроші, потрібно показати джерело походження коштів. Кримчани не могли отримати на свій рахунок гроші від резидентів України, як і отримати кредит.

Банкіри не поспішають спростити життя кримчанам, які проживають на території материкової України, продовжуючи прирівнювати їх до нерезидентів. Це відбувається навіть незважаючи на судове рішення, яким скасовано вимогу НБУ обслуговувати жителів Криму як нерезидентів. Фінансисти виправдовуються тим, що регулятор не надав їм додаткових роз'яснень на цей рахунок.