ua en ru

Банкіри чинять тиск на європейські уряди боячись втратити гроші в разі реструктуризації боргів, - експерт

Європейські уряди йдуть на поводу у банків, зволікаючи з реструктуризацією боргів, оскільки банкіри не хочуть зазнавати збитки і згущують фарби, представляючи реструктуризацію як загрозу для всієї фінансової системи. Таку думку висловив один із провідних економістів світу Дарон Асемоглу, передає канал "Росія 24".

"Насправді збиток понесуть самі банки, а саме всього 1% найбагатших людей, у той час як подібний захід - вірний шлях для оздоровлення економіки в цілому", - вважає аналітик.

Зокрема він наводить приклад Греції, у випадку з якою міжнародні банкіри виступали довго і наполегливо проти реструктуризації боргу, стверджуючи, що вона вкрай негативно відіб'ється на економіках усіх країн єврозони. Зрештою, банкірам довелося погодитися на дану міру.

"Тим не менше, як ми бачимо, реструктуризація боргу Греції не викликала будь-якого ефекту доміно, не кажучи вже про великомасштабний фінансовий колапс. Тоді чому було так багато шуму. Відповідь проста: спеціальні інтереси політичних груп і політичної еліти по всьому світу. Навіть якщо ризик для фінансової системи в цілому мінімальний, реструктуризація призводить до значних втрат конкретних банкірів і власників облігацій. Для банків це означає втрату мільярдів і скорочення штатів, тому нічого дивного, що банки та їх лобі виступали категорично проти реструктуризації боргу як публічно, так і за закритими дверима. Наприклад, Інститут міжнародних фінансів, відома лобістська група великих банків штату Вашингтон, постійно стверджує: врятуйте нас, або зіткнетеся з наслідками. Політична влада цієї групи зросла в останні роки значно - до такої міри, що всі основні політики в США і Європі бояться порушити інтереси банків, навіть коли немає широкомасштабних наслідків для економіки", - зазначив Асемоглу.

Навіть зараз, за ​​словами аналітика, ті збитки, які мали б нести банки, взяв на себе уряд шляхом як різних форм прямої підтримки, так і екстраординарних і ризикованих дій ЄЦБ. "Обсяг субсидій у цій сфері є приголомшуючим, і якщо так піде далі, він буде тільки зростати, тим самим надаючи підтримку в першу чергу способу життя 1% найбагатших людей в найбагатших країнах", - сказав експерт.

На його думку, урок для Європи, як і для США, ясний: пора перестати слухати те, що говорять банки, і зосередитися на тому, що необхідно робити. "Ми повинні наново оцінити часом перекручену політику фінансового сектора, щоб обмежити надмірну владу невеликої купки людей над усіма нами... Найбільша проблема - це надмірний борг, який і змушує європейські уряди дотримуватися курсу жорсткої економії... Є простий шлях подолання надмірної заборгованості: зменшення виплат з допомогою реструктуризації боргу", - вважає економіст.

Відзначимо, Європейський ЦБ провів два аукціони з надання дешевої ліквідності в грудні минулого року і в кінці лютого поточного року, видавши банкам понад 1 трлн євро кредитів строком на три роки, в надії на те, що банки будуть більш щедро видавати кредити компаніям, які потребують інвестицій. Проте пізніше стало відомо, що банки Іспанії та Італії скоротили обсяги кредитування компаній єврозони, і при цьому посилили скупку держоблігацій.