ua en ru

Банки Німеччини і Великобританії можуть пред'явити претензії до Goldman Sachs.

Банки Німеччини і Великобританії можуть пред'явити претензії до Goldman Sachs, передає РБК Daily.
Розслідування за фактом можливого фінансового шахрайства Goldman Sachs почало британське Управління з фінансових послуг (FSA), а також німецьке Федеральне відомство з нагляду за фінансовими послугами (BaFin). У США тим часом з'явився перший потерпілий від дій Goldman Sachs - один з його головних інвесторів мільярдер Уоррен Баффет.
Нагадаємо, в п'ятницю Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) подала в нью-йоркський суд позов проти Goldman Sachs, звинувативши банк у тому, що він у 2004-2007 рр. розміщував синтетичні забезпечені боргові зобов'язання (CDO), розроблені хедж-фондом Джона Полсона Paulson & Co і прив'язані до іпотечних цінних паперів. При цьому Goldman Sachs не надав інвесторам повну інформацію про ризики цих CDO під назвою Abacus і про те, що хедж-фонд грав на пониження вартості цих цінних паперів. Goldman Sachs всі звинувачення відкидає, стверджуючи, що втрати інвесторів відбулися через негативне положення всієї фінансової галузі.
Серед постраждалих в Європі від Abacus опинився британський Royal Bank of Scotland. Він акціонер нідерландського банку ABN Amrо, Погорілого у кризу на інвестиціях в даний вид CDO. Ще один потерпілий - німецький IKB Bank, що втратив у 2007 р. на ризикованих інструментах Goldman Sachs близько 150 млн євро.
Розслідування з боку FSA ініціював у неділю британський прем'єр Гордон Браун, який заявив, що шокований "моральним банкрутством" співробітників банку, згаданих у позові SEC. Вчора Г.Браун висловив упевненість, що RBS, втративши на забезпечених боргових зобов'язаннях близько 841 млн дол., подасть до суду на Goldman Sachs.
Німеччина також має намір вивчити документи, зібрані SEC. Як повідомила прес-служба А. Меркель, BaFin вже звернувся до американських колег із проханням надати всю інформацію по справі Goldman Sachs.