ua en ru

Банки наблизилися до угоди про списання 50% з держборгу Греції, - джерело

Банки наблизилися до угоди про списання за грецькими облігаціями в рамках плану, запропонованого міністром фінансів Греції Евангелосом Венизелосом. Грецька газета Kathimerini повідомила з посиланням на джерела в Брюсселі, що міністр сказав банків і страховиків, що вони отримають 15 євро в грошах і 35 євро в 30-літніх 6-процентних купонних облігаціях на кожні 100 євро, вкладених ними в грецький держборг.
У Берліні джерело, близьке до Міністерства фінансів, сказав Reuters, що, хоча Німеччина, Фінляндія і Нідерланди все ще вимагають списань у розмірі 60%, "буде угода (з власниками бондів) про 50-процентної номінальної суми і немає жодних шансів на домовленість про суму нижче 50%".
Міністри фінансів єврозони мали намір домовитися про суму списань у середу, але рішення може бути відкладено, сказав джерело.
Газета написала, що пропорції грошей і облігацій все ще можуть змінитися.
Банківські джерела, до яких звернувся Reuters, повідомили, що поки йде обговорення декількох різних комбінацій грошей і облігацій, що може в результаті призвести до іншого рівня списань.
Втрати за грецькими облігаціями, які зрештою доведеться взяти на себе приватним інвесторам, як раніше бурхливо обговорюються всього за кілька годин до саміту, який, як сподіваються ринки, наблизить єврозону до розробки комплексного плану боротьби з кризою.
На відміну від пропозиції про реструктуризацію боргів, внесеного в липні, нові облігації, випущені в рамках грецької схеми, не будуть мати гарантій від Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
Банківські джерела підтвердили, що за новими облігаціями не буде гарантій EFSF, але сказали, що остаточне рішення про участь приватного сектора в допомоги Греції, навряд чи буде ухвалене в середу.
"Деталі остаточного пропозиції і альтернатив, які воно буде включати, будуть обговорені в найближчі дні, - сказав високопоставлений банківський джерело. - Однієї цих альтернатив буде обмін існуючих облігацій на нові з більш довгим терміном обігу, наприклад, 30 років, без скорочення їх номінальної вартості але з скороченням їх чистої поточної вартості".
Угода, досягнута в липні, пропонувало інвесторам чотири варіанти дій на вибір. Більшість вибрало найбільш коштовний для урядів варіант: рівнозначний за вартістю обмін облігацій на 30-літні бонди.
Kathimerini написала, що пропозиція, висунута Венизелосом, заборгованість Греції скоротить приблизно на 102,5 млрд євро. Проте, враховуючи необхідність рекапіталізації грецьких банків, потреби пенсійних фондів і страховиків, чистий прибуток складе близько 65-70 млрд євро.
Газета повідомила, що Венізелос у вівторок провів переговори з главою Міжнародного інституту фінансів Чарлзом Далларой, які урядові джерела назвали "дуже позитивними".