ua en ru

Банки відмовляються кредитувати проблемні країни зони євро, - аналітики

Поки європейські політики обіцяють зробити "все необхідне" для порятунку зони євро, банкіри намагаються забезпечити себе від її можливого розпаду. З початку року німецькі банки скоротили кредитування проблемних країн на 20%, підрахували аналітики Morgan Stanley. Фінансові інститути побоюються проблем для бізнесу, які можуть виникнути, якщо країни, що покидають валютний союз, обмежуватимуть виведення капіталу.

З січня по травень цього року німецькі банки скоротили обсяг видачі кредитів у Греції, Ірландії, Португалії, Іспанії і Італії на 55 млрд євро, до 240 млрд євро, підрахував Morgan Stanley на основі даних Бундесбанку. Це мінімальний рівень трансграничного кредитування з 2005 року.

В принципі банки Франції і Німеччини почали скорочувати свої портфелі кредитів, виданих в сусідніх країнах, ще в середині 2010 року. Проте в останні місяці цей процес різко прискорився, незважаючи на завірення політиків і ЄЦБ зробити все можливе, щоб зберегти валютний союз. Якщо за 2011 рік обсяг кредитування німецьких банків в Італії скоротився на 7%, то за перші п'ять місяців цього року показник впав відразу на 25%. Банки побоюються, що, у випадку якщо події розвиватимуться за самим негативним сценарієм і одна або відразу декілька країн покинуть зону євро, в них можуть бути введені заходи по контролю капіталу. Крім того, регулятори в цьому випадку можуть наполягти на тому, щоб банки скоротили свою залежність від ринків капіталу і розміряли обсяг виданих в країні кредитів з обсягом депозитів у ній, відзначають в Morgan Stanley.