ua en ru

Банки Кіпру навряд чи коли-небудь відкриються, - Шойбле

Кіпрські банки можуть не відкритися, вважає міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. Про це повідомляє "Росія 24".

На його думку, відмова парламенту ввести одноразовий податок на банківські депозити не дозволить банківській системі країни встояти. Шойбле відзначив, що екстрена фінансова допомога від ЄС і МВФ могла понизити рівень ризиків і стабілізувати ситуацію.
"На даний момент неясно, чи зможуть банки Кіпру почати знов функціонувати. Два головні банки Кіпру неплатоспроможні, і у Європейського центробанку немає резервного фонду на подібний випадок", - заявив Шойбле.

На даний момент на Кіпрі "банківські канікули" продовжені до четверга.
19 березня парламент Кіпру проголосував проти введення податків на депозити. При цьому підсумки голосування в маленькій середземноморській державі стали сюрпризом для представників єврозони.

Проте Єврогрупа погодилася дати 10 млрд євро за умови, що борг Кіпру не перевищуватиме 100% ВВП, інакше країна просто не зможе розплатитися по кредитах.

У такому разі Кіпру не вистачає 6 млрд євро для порятунку економіки, і, мабуть, ці кошти Сарріс має намір попросити у Росії. За словами джерел The Wall Street Journal, уряд країни, одночасно з роботою над можливим введенням податку на депозити, розробляв резервний план, який припускав російську допомогу.

Читайте також: Ситуація на Кіпрі не представляє серйозної небезпеки, - експерт