ua en ru

Банки позбуваються від держоблігацій єврозони, скорочуючи залежність від проблемних країн

Банки, включаючи BNP Paribas і ING, позбуваються держоблігацій єврозони на мільярди євро, скорочуючи залежність від проблемних країн валютного блоку, передає Reuters.
Очікується, що все більше кредиторів будуть рятуватися втечею від кризи єврозони, поки лідери Європи обговорюють можливість вивести з блоку Грецію.
"Ринкова вартість боргів країн, за якими найуважніше стежать, швидше за все, продовжить знижуватися, у міру того, як банки позбуваються від суверенних бондів", - попередив в середу керуючий директор Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара.
Інститут, який представляє 450 фінансових компаній, половина яких з Європи, написав у листі лідерам "Великої двадцятки" напередодні саміту в Каннах, що розпродаж державних облігацій стала результатами посилення вимог до капіталів і ліквідності банків.
Серед покупців бондів можуть бути хедж-фонди, але головним учасником вторинного ринку облігацій все ж вважають Європейський центральний банк (ЄЦБ).
BNP - найбільший іноземний приватний власник держоблігацій Греції, продав суверенних облігацій на 25 млрд євро, що становить чверть його інвестицій в бонди, скоротивши обсяг облігацій Італії на балансі на 8,2 млрд євро - до 12,6 млрд всього за чотири місяці.
Голландська фінансова група ING повідомила в четвер, що скоротила інвестиції в бонди периферійних країн єврозони на 5,4 млрд євро - також за останні чотири місяці.
Barclays минулого тижня повідомив, що скоротив інвестиції в облігацій Іспанії, Італії, Португалії, Ірландії і Греції на 31% у третьому кварталі - до 8 млрд євро, в основному за рахунок розпродажу бондів.