ua en ru

Банки мають достатньо капіталу для відновлення кредитування економіки, - НБУ

Банки мають достатньо капіталу для відновлення кредитування економіки, - НБУ Фото: стан банківської системи України поки стабільний

Стан банківської системи України стабільний

На сьогоднішній день українські банки мають достатньо капіталу і ліквідності, щоб відновити кредитування економіки. Про це йдеться у другому звіті про фінансову стабільність України, опублікованому НБУ.

Згідно з результатами моніторингу банківського сектору, більша частина існуючих раніше проблем успішно подолана банками. Приплив депозитів населення і коштів бізнесу продовжує збільшуватися. У зв'язку з цим, НБУ очікує, що у наступному році банки вперше за три роки отримають прибуток, а не збиток.

На думку НБУ, ключову роль у відновленні кредитування української економіки відіграють органи влади. Регулятор закликав уряд прискорити прийняття законодавчих актів, які посилять захист кредиторів, а також допоможуть банкам знизити системні ризики і активніше кредитувати підприємців.

Зокрема, до таких законопроектів відносяться законопроекти про кредитний реєстр, про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів і закон, що захищає права кредиторів. Також слід зрушити з місця реформу державних банків. Нарешті, забезпечити повноцінну реалізацію Закону про фінансову реструктуризацію, який дозволяє відновити платоспроможність життєздатних позичальників і оздоровити баланси банків.

Що стосується ризиків длоя банківського сектора, вони залишаються досить значними в короткостроковій і довгостроковій перспективі. Зокрема, можливе невиконання окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження негативно вплине на рівень ліквідності банків. У глобальному ж масштабі ризиком для фінансового сектора є наявність дефіциту капіталу великих банків.

Самим банкам, Національний банк україни рекомендує продовжити трансформації бізнес-моделей, щоб вийти на стійкі прибутки, почати підготовку до впровадження стандарту звітності IFRS 9, який змінює принципи оцінки кредитних ризиків, а також скоротити обсяги кредитування пов'язаних осіб відповідно до вимог НБУ.

Нагадаємо, Fitch дало прогноз щодо банківської системи України.