ua en ru

Банкам потрібно 354 млрд євро, щоб виконати вимоги "Базель III", - дослідження BCG

Банки у всьому світі в 2012 р. чекає складне завдання: знайти 354 млрд євро, щоб збільшити частку власного капіталу, стверджує дослідження The Boston Consulting Group (BCG). Збільшення власного капіталу є однією з вимог правил "Базель III", яку банкам необхідно виконати вже до середини наступного року.

Дослідження BCG було проведено на основі даних 145 банків з Європи, США і Азіатсько-Тихоокеанського регіону, чиї активи в цілому становлять близько 70% усіх банківських активів цих регіонів.

Найбільше нестачу капіталу відчувають європейські банки. Їм не вистачає 221 млрд євро, щоб досягти мінімального показника співвідношення капіталу Tier 1 до 7%. І це при тому, що з початку фінансової кризи вони вже збільшили капітал на 73 млрд євро. Американським банкам трохи легше: вони більш чутливі до тиску з боку ринків капіталів, ніж з боку регуляторів.

"Оскільки на балансах банків Європи в силу специфіки їх бізнес-моделі більше частка неліквідних ризикованих довгострокових позик (нерухомість, інфраструктура), їм потрібно більше капіталу, ніж інститутів США", - повідомив керівник фінансової практики BCG Нік Гардінер.

Щоб збільшити власний капітал, всім банкам необхідний високий прибуток. Але ось уже четвертий рік поспіль додана економічна вартість банків є негативною. Минулого року вона склала в цілому мінус 164 млрд євро, і за підсумками 2011 р. ситуація навряд чи виявиться краще.