ua en ru

Банкам Швейцарії доведеться довести рівень резервування власного капіталу до 19%

Уряд Швейцарії прийняв закон, який зменшить економічні ризики у разі колапсу двох системоутворюючих інститутів - UBS і Сredit Suisse. Тепер цим банкам доведеться довести рівень резервування власного капіталу до 19%, передає РБК daily.
Норми обов'язкового резервування для швейцарських банків тепер удвічі більше, ніж вимоги нових міжнародних фінансових правил "Базель III", і майже зрівнялися з китайськими (20,5%). Втім, вступ нового закону в силу намічається в Швейцарії до 2018 р.
Влада Швейцарії зробила серйозні висновки з уроків нещодавньої фінансової кризи, адже восени 2008 р. їм довелося рятувати від повного краху банк UBS, який на ризикованих операціях з іпотекою втратив більше 50 млрд дол. Саме тоді уряд повною мірою усвідомив, наскільки економіка Швейцарії залежить від самопочуття лідерів національного фінансового сектора. Досить сказати, що сумарно баланси UBS і Credit Suisse перевершують розмір ВВП Швейцарії більш ніж в чотири рази. Таким чином, банки не просто "дуже великі, щоб впасти", - вони занадто великі, щоб держава могла б при необхідності їх рятувати.
Нинішня реформа базується на пропозиціях експертної комісії, що працювала в 2010 р., яка порахувала, що UBS і Credit Suisse повинні мати крім частки власного капіталу в розмірі 10%, як того вимагає "Базель III", ще додатково 9% зважених за ризиками власних активів в формі облігацій примусової конверсійної позики. У разі необхідності ці папери автоматично отримують статус власного капіталу.
Крім того, провідним банкам Швейцарії пропонується поповнити свої запаси ліквідності і поліпшити роботу з управління ризиками. Тут мова йде про організаційні заходи, які повинні гарантувати, що у випадку загрози банкрутства банку держава зможе продовжити керування його найважливішими підрозділами, наприклад традиційним банкінгом. Втім, в цій частині фінансова реформа не така жорстка, як у багатьох інших країнах. Так, влада Великобританії зажадала від банків чіткого поділу між підрозділами, що займаються бізнесом з приватними клієнтами та інвестиційним банкінгом. Так далеко швейцарці заходити не наважилися, вважаючи, що це порушило б універсальну банківську модель UBS і Credit Suisse.

UBS