ua en ru

Банкам дозволено купувати іноземні цінні папери без ліцензії

Банкам дозволено купувати іноземні цінні папери без ліцензії Фото: НБУ спростив інвестиції в іноземні бонди

Нацбанк розширив можливості банків з управління іноземними інвестиціями

Національний банк України дозволив українським банкам вкладати кошти у високоліквідні іноземні боргові інструменти без попереднього отримання індивідуальної ліцензії НБУ. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Таким чином Нацбанк розширив можливості банків з управління короткостроковою ліквідністю в іноземній валюті.

За даними регулятора, сьогодні залишок коштів на коррахунках українських банків у банках-нерезидентах становить близько 5 млрд доларів. При цьому велика частина цих коштів представлена у вільно конвертованій валюті.

Досі банки використовували тільки два варіанти розміщення таких коштів - міжбанківське кредитування та розміщення їх на кореспондентських рахунках.

Відтепер банки отримали додаткову опцію по розміщенню коштів в іноземній валюті - придбання високоліквідних іноземних боргових інструментів з високим кредитним рейтингом за спрощеним порядком.

Для надання банкам такої можливості управління валютною ліквідністю НБУ дозволив інвестувати валюту в зазначені боргові цінні папери без отримання індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон.

Однак для здійснення такої діяльності банк повинен виконати низку умов:

- уповноважений банк повинен мати генеральну ліцензію на проведення таких операцій;

- емітентом зазначених цінних паперів повинна бути країна G7 або міжнародна фінансова установа;

- рейтинг емітента повинен бути високим і підтвердженим не менш ніж двома міжнародними рейтинговими агентствами на дату придбання уповноваженим банком цих цінних паперів;

- папери, що купуються повинні бути номіновані в доларах США, ієнах, євро, фунтах стерлінгів, канадських доларах, а граничний строк їх погашення не повинен перевищувати 5 років

І, нарешті, банк може здійснювати операції з купівлі об'єкта інвестиції та подальшого його продажу тільки з нерезидентами за кордоном.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління НБУ від 22 листопада 2016 № 406 "Про внесення змін до Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон", яка набуває чинності з 23 листопада 2016 року.

Нагадаємо, НБУ посилив контроль за відтоком валюти з України.