ua en ru

Банкам необхідно дозволити проведення докапіталізації у валюті, - експерт

Причина масової неплатоспроможності банків полягає в погіршенні якості кредитних портфелів. Таку думку висловив голова наглядової ради банку "Фамільний" Михайло Комісарук.

Іншими словами, відзначив банкір, позичальники, що знаходяться на території тимчасово окупованого Криму та зони АТО, перестали платити за кредитами.

"Єдиний реальний вихід для банків - проведення докапіталізації власниками, оскільки процес рефінансування Нацбанком лише спровокує тиск на курс, також як і їх націоналізація", - зазначив Комісарук

Експерт вважає, що банкам необхідно дозволити здійснювати докапіталізацію у валюті, оскільки на поточний час інвестори абсолютно не зацікавлені в продажу валюти для проведення докапіталізації у гривні.

"Така можливість передбачена в міжнародних угодах "Базель ІІІ", згідно з яким акціонери отримують можливість надати своєму банку безстроковий кредит у валюті. А НБУ, в свою чергу, повинно дозволити враховувати такі кошти в основному капіталі", - підкреслив голова наглядової ради.

Комісарук зазначив, що в даному разі інвестори не будуть схильні курсових ризиків.

"У той же час, для того, щоб розрахуватися з вкладниками банку доведеться продавати час від часу частину валюти. І навіть якщо вкладник, отримавши свій гривневий вклад, захоче придбати валюту - це буде компенсуватися продажем валюти банками для розрахунку з вкладниками", - повідомив він.

За словами експерта, також потрібно звернути увагу на фактор часу, оскільки, на відміну від докапіталізації через механізм випуску акцій (процедура займає 3-6 місяців), для реєстрації субординованого позики необхідно в рази менше часу - від 2 до 4 тижнів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні термін ліквідації банків можуть продовжити до 5 років