ua en ru

Банкам цікаве кредитування імпортозамінних галузей і сільського господарства, - банкір.

Банкам, працюючим в Україні, цікаве кредитування імпортозамінних галузей і сільського господарства. Таку думку РБК-Україна висловив голова правління OTP Bank в Україні Дмитро Зінков.
«Ми бачимо перспективу в експортних галузях. Це і експорт сільськогосподарської продукції. Також дуже оптимістичні з приводу імпортозамінних галузей. Це і фармацевтика, і виробництво пластмаси, і інші напрямки, які можуть замістити імпорт. На тлі такого низького курсу гривні вони дають гарну віддачу, і банки з інтересом кредитують такі проекти. В той же час, я очікую що обсяги роздрібної торгівлі будуть рости і, відповідно, підприємствам рітейлу потрібні будуть обігові гроші і кредитування цього сегмента зросте», - заявив Д.Зінков.
Також він відзначив, що уряду навряд чи вдасться залучити значні кошти банків під кредитування будівництва. «Найголовніше - повинен бути попит на цю нерухомість. Будувати то можна, але хто купить потім ці квартири і за які гроші? Я поки не бачу великого попиту на недобудовану нерухомість. По-перше, багато хто вже інвестували, по-друге, немає іпотечного кредитування і, відповідно, не підігрівається попит інвесторів, тому я стриманий оптиміст у цьому питанні. Банки, які разом зі своїми клієнтами-девелоперами почали будівництво житла або офісних центрів і заморозили процес на час кризи, напевно повинні закінчити ці проекти, тому що, з одного боку, це нереалізолваний проект, а з іншого - проблемний кредит у банківському балансі. Це має бути дозволено, але це буде точково проводитися банками які до кризи в цей грали і хочуть розчистити свої баланси. Нові проекти повинні вийти на горизонт вже після цього процесу», - відзначив Д.Зінков.