ua en ru

Банкам Британії в найближчі шість років знадобиться 121 млрд фунтів

Британським банкам в найближчі шість років необхідно буде усунути дефіцит капіталу в 121 млрд футів стерлінгів, говориться в повідомленні Банку Англії.

Британським банкам в найближчі шість років необхідно буде усунути дефіцит капіталу в 121 млрд футів стерлінгів, говориться в повідомленні Банку Англії, повідомляє "Росія 24".

Це необхідно для приведення капіталу банків до загальноєвропейських стандартів. Раніше дефіцит капіталу був виявлений у найбільших банків країни, таких як Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group і Barclays. У повідомленні регулятора також наголошується, що значна частина "дефіциту" припадає на 25 найбільших банків і будівельних товариств, активи кожного з яких перевищують 100 млрд фунтів стерлінгів.

Наприкінці минулого року Банк Англії виявив, що Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland могли завищувати резерви капіталу, обсяг яких на даний момент знаходиться в межах від 5 млрд до 35 млрд фунтів.

Підрахунки Банку Англії свідчили про те, що найбільшим кредитним організаціям буде потрібно від 12 млрд до 35 млрд фунтів для покриття дефіциту капіталу.

Минулого тижня Банк Англії залишив базову облікову ставку без зміни - на найнижчому в історії рівні в 0,5% річних. Програма скупки активів теж не піддалася змінам при збереженні цільового показника на рівні 375 млрд фунтів стерлінгів (430 млрд євро).

Попередній глава ЦБ Англії Мервін Кінг заявив, що головним ризиком для відновлення британської економіки залишаються економічні проблеми єврозони.

Нові стандарти, що посилюють вимоги до капіталу банків з метою запобігання міжнародної кредитної кризи, були вироблені Базельським комітетом з банківського нагляду у вересні 2010 р. У своїй основі вони передбачають збільшення власного капіталу банків до 10,5% від активів фінансової організації. Даний крок покликаний зміцнити стабільність кредитних установ та всієї фінансової системи.

Офіційно "Базель III" почав діяти в минулому році. Проте до того моменту, як перелік норм почне діяти в повну силу, у фінансових інститутів буде ще достатньо часу. На 100% відповідати третьому "Базелю" потрібно буде тільки наприкінці 2018 G20 закликає до якнайшвидшого впровадження стандартів банківського регулювання Базель-III. Країни G20 вітають посилення уваги Базельського комітету до теми відповідності активів, зважених за ризиком.

Читайте також: Банк Англії залишив базову облікову ставку без зміни - на рівні 0,5%

Згідно з правилами "Базель III", мінімально допустимий рівень достатності базового капіталу першого рівня (core tier 1 capital) становить 7% від зважених за ризиком активів. Також за новими стандартами банки Європи повинні зберігати рівень ліквідних активів, який дозволить банку функціонувати не менше 30 днів в умовах дефіциту ліквідності.

Додаткові кошти повинні бути акумульовані за підсумками фінансово благополучних років. Нові стандарти повинні бути застосовані до більш ніж 8300 європейських банків.