ua en ru

Банк Жеваго допомагав "Росаві" приховувати виведення капіталу з України

Банк Жеваго допомагав "Росаві" приховувати виведення капіталу з України Ілюстративне фото (з відкритих джерел)

Офіс великих платників податків провів планову перевірку ПРАТ "Росава"

Офіс великих платників податків провів планову перевірку ПРАТ "Росава" і за її результатами встановив порушення вимог валютного законодавства на суму 1,28 млрд грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби на сайті відомства.

Як повідомляється, починаючи з 2011 року, "Росава" за зовнішньоекономічним контрактом перерахувала на рахунок нерезидента 52,66 млн дол. авансу за товар, який так і не був поставлений їй. Аванс нерезидент також не повернув.

Відповідно до законодавства України, повернення валютних цінностей на Україну повинен бути проведений у визначені терміни, і якщо цього не відбувається, то банк, через який проводилися платежі, зобов'язаний повідомити про це податкові органи.

Весь цей період з "Росавою" працював банк "Фінанси та Кредит", що належить тій же ФПГ, що і "Росава", власником якої є народний депутат Костянтин Жеваго. Інформації від банку податківці з 2011 року так і не отримали. І хоча 17 грудня 2015 року банк позбувся ліцензії і опинився в процедурі ліквідації, валютна операція ПРАТ "Росава" не була знята з контролю.

Правомірність донарахування підприємству 1,28 млрд грн валютної пені підтвердив і суд. 5 квітня Офіс великих платників податків виграв апеляцію у цій справі в Окружному адміністративному суді.