ua en ru

Банк "Юнісон" віднесений до неплатоспроможним законно, - Апеляційний суд

Банк "Юнісон" віднесений до неплатоспроможним законно, - Апеляційний суд Фото: НБУ виграв суд по банку "Юнісон"

НБУ правомірно віднесло банк до категорії неплатоспроможних у зв'язку з непрозорістю структури власників

Київський апеляційний адміністративний суд 2 серпня 2016 підтвердив законність віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних у зв'язку з непрозорістю структури власності. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

У червні 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва повністю відмовив одному з акціонерів ПАТ "Банк "Юнісон" в задоволенні позовних вимог, якими позивач просив суд визнати протиправною та скасувати постанову НБУ про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних.


Таким чином, суд першої інстанції підтвердив правомірність дії регулятора на всіх етапах взаємодії з ПАТ "Банк "Юнісон" з питань приведення структури власності цього банку у відповідність з вимогами прозорості.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, акціонер ПАТ "Банк "Юнісон" подав апеляційну скаргу в Київський апеляційний адмінсуд, який, розглянувши справу, підтвердив правомірність рішення Національного банку.

Довідка:

Правління Національного банку України прийняло рішення від 28 квітня 2016 №300 про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних.

Починаючи з середини 2014 Національний банк України неодноразово звертав увагу банку на невідповідність структури його власності вимогам прозорості.

Так, станом на 1 січня 2014 акціонерами банку були два юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD - 82.5% акцій банку і компанія MCHL Finance LTD - 17.5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася враховуючи, що учасниками кожної з них було понад 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилася і його акціонерами стали 11 юридичних осіб. Інформація про нових акціонерів банку та їх структурі власності була розкрита банком Національному банку України лише після вступу в силу в березні 2015 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб".

На дату віднесення банку до категорії неплатоспроможних акціонерами ПАТ "Банк "Юнісон" були 11 компаній, зареєстрованих в Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку. У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник - фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб були або зараз є членами наглядової ради.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва підтвердив неплатоспроможність банку "Юнісон".