ua en ru

Банк "Український фінансовий світ" визнано проблемним через складну ситуацію в Донецьку, - екс-власник

Донецький банк "Український фінансовий світ" (УФС) визнано неплатоспроможним і в нього була введена тимчасова адміністрація. Експерти вважають, що зараз під загрозою закриття можуть опинитися й інші банки, чиї головні офіси знаходяться в зоні АТО. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Це рішення прийнято на підставі постанови правління НБУ від 14 серпня № 491 "Про віднесення УФС-банку до категорії неплатоспроможних". Тимчасовим адміністратором банку призначений Сергій Гончаров, який буде працювати до 15 листопада.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не називає причину визнання банку неплатоспроможним. Втім, 14 серпня в ЗМІ з'явилося повідомлення прес-служби ГУ МВС України в Донецькій області, що 12 серпня офіс УФС захоплений "невідомими особами".

"Відкрито кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 187 КК України (розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище)", - зазначає МВС.

Банк УФС заснований у 2003 році. На 1 січня 2014-го його основним власником з 99,98% акцій було ТОВ "Олімп", власником якого є колишній народний депутат Партії регіонів Павло Климець. Згідно за офіційною інформацією, розміщеною на сайті банку, в квітні одним з його кінцевих власників стала кіпрська компанія Zipernot Ltd, а в червні в структурі його бенефіціаріїв з'явилася кіпрська компанія Themida Consulting Ltd.

Пан Климець у розмові з кореспондентом FinMaidan заявив, що продав установа кілька місяців тому. "Я продав банк своїм партнерам, яких, звичайно, не можу називати, - сказав він. - Наскільки я знаю, банк було визнано проблемним не з фінансових причин, а з-за складної ситуації в Донецьку. Крім того, що був захоплений головний офіс банку, раніше був викрадений голова правління, місце знаходження якого досі невідомо". Джерело в корпорації "Олімп" додав, що сепаратисти викрадали ще кількох співробітників банку і домагалися від них інформації про власників, після чого захопили офіс з вимогою викупу. "Коли з банку стали перевозити документи, бухгалтер зателефонувала бойовикам і ті одразу приїхали в банк і там залишилися", - сказав співрозмовник FinMaidan.

Проте фінансовий стан УФС також не бездоганно. Детальніше