ua en ru

Банк не має можливості видавати іпотечні кредити під 16%, - учасник ринку

На даний момент середня ефективна ставка по іпотеці (в Україну) складає близько 20%, і банк не має можливості видавати іпотечні кредити під 16% через достатньо високу вартість фондування. Про це РБК-Україна повідомив начальник відділу відносин із забудовниками та агентствами нерухомості ПАТ "Укрсоцбанк" Богдан Гапонюк. На його думку, ситуація може змінитися при зміні ситуації на фінансовому ринку.

"Процентні ставки на банківському ринку не залежать від наявності або відсутності Програми, а швидше від ринку і вартості грошових ресурсів на ньому. Все дуже просто: неможливо видавати кредити під максимальні 16% на 15 років, коли депозити на ринку залучаються під 18% максимум на рік. Навряд чи банки будуть вірити на слово обіцянкам уряду компенсувати ставку протягом певного, до того ж досить довгого терміну ", - зазначив Гапонюк.

Раніше віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що уряд планує виділяти щорічно 8-9 млрд грн на державне іпотечне кредитування. "Ми плануємо, що ці кошти будуть виділятися для побудови 30-35 тис. квартир. На сьогоднішній день вже подано більше 1 тис. заявок на отримання таких кредитів у дванадцяти областях України, і всі ці заявки вже передані в" Ощадбанк України ", - сказав Тігіпко.