ua en ru

Банк "Національні інвестиції" продав кредитний портфель на 1,4 млрд гривень і не отримав грошей на рахунку

Банк "Національні інвестиції" продав кредитний портфель на 1,4 млрд гривень і не отримав грошей на рахунку Фото: логотип банку "Національні інвестиції" (jsbni.kiev.ua)

При цьому Фонд гарантування вкладів не зміг відшкодувати свої вимоги за кредитами

Незадовго до визнання неплатоспроможним ПАТ "Банк" Національні інвестиції" уклав договори поступки прав вимоги за кредитами на загальну суму 1,4 млрд гривень на користь ряду факторингових компаній, так і не отримавши в підсумку оплати за них на свої рахунки. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Таким чином, банк втратив активи, що формували грошовий потік, і ліквідне забезпечення за кредитами. Як результат - Фонд гарантування на третьому році ліквідації цього банку не зміг повернути собі, як кредитору третьої черги, жодної гривні.

Схема шахрайства полягала в наступному. Покупці, факторингові компанії ТОВ "Фактор-Комфорт" і ТОВ "Фактор стандарт", заздалегідь відкрили в зазначеному банку рахунку, на які "за рекомендацією" керівників банку вкладники та інші кредитори перераховували свої кошти на умовах позики. Посилаючись на вірну неплатоспроможність банку, його керівники переконували кредиторів погоджуватися на співпрацю з факторинговими компаніями.

Таким чином, шляхом внутрішніх проводок в системі банку, а не реальними грошима, було організовано "накопичення" на рахунках факторингових компаній коштів, достатніх для розрахунку за договорами відступлення прав вимоги за кредитами.

Банк "Національні інвестиції" продав кредитний портфель на 1,4 млрд гривень і не отримав грошей на рахунку

Фото: схема виведення коштів з банку "Національні інвестиції" (ФГВФО)

Очевидно, що такі операції призвели до суттєвого погіршення фінансового стану банку і зробили неможливим виконання платіжних доручень кредиторів. На момент введення тимчасової адміністрації в ПАТ "Банк "Національні інвестиції" не мав коштів навіть на виплату заробітної плати працівникам. Уповноваженою особою Фонду гарантування були ініційовані позови про повернення у власність кредитного портфеля на підставі рішень про віднесення договорів відступлення прав вимоги до категорії нікчемних. Одночасно позови про скасування рішень про нікчемність подали та факторингові компанії.

Адміністративними судами було задоволено позов одного з них, і вона залишилася кредитором пулу кредитів на суму 1,3 млрд гривень. Адміністративні спори з іншими компаніями тривають.

Крім того, після визнання банку неплатоспроможним було виявлено, що протягом 2010-2015 років значні кредитні кошти були видані під забезпечення неліквідних цінних паперів. Всі ці кредити досі не погашені, а сумарна заборгованість на сьогодні склала 1,7 млрд гривень. Отже, позичальники з участю посадових осіб привласнили кошти банку, надавши в якості забезпечення "сміттєві" цінні папери, які неможливо продати.

Ліквідатором банку встановлена балансова вартість його активів, яка склала 2,2 млрд гривень, а незалежні суб'єкти оціночної діяльності оцінили їх більш ніж в чотири рази дешевше – 0,5 млрд гривень. При цьому вкладникам банку, за станом на початок квітня 2018 року, виплачено понад 0,7 млрд гривень гарантованого відшкодування. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку склала 1,1 млрд гривень. У цю суму увійшли вимоги шести черг кредиторів. Станом на 1 квітня цього року не погашені вимоги жодного з них.

Банк "Національні інвестиції" продав кредитний портфель на 1,4 млрд гривень і не отримав грошей на рахунку

Фото: структура активів банку (ФГВФО)

Нагадаємо, в результаті перевірки збанкрутілого ПАТ "Реал Банк" було встановлено виведення з нього близько 4,8 млрд гривень через компанії, що належать екс-депутату від Партії регіонів Сергію Курченко.