ua en ru

Банк "Надра" просить кредиторів реструктуризувати єврооблігації

Банк "Надра" вирішив переглянути умови залучених у зовнішніх кредиторів засобів і пролонгувати на рік частину випуску єврооблігацій. У банку вважають, що це не вплине на їх поточну діяльність. Аналітики відзначають, що зміна договірних умов є негативним фактором для кредиторів, але поточні умови реструктуризації набагато кращі тих, на які погодилися кредитори чотири роки тому - тоді було списано 57% боргу. Про це повідомляє FinMaidan.

"Банк "Надра" вирішив реструктуризувати випуск зовнішніх боргових паперів. Він запропонував власникам єврооблігацій на загальну суму 74,574 млн дол. змінити умови виплат за ними та умови їх погашення. Заборгованість, запропонована до реструктуризації, становить 59,66 млн дол., - пише журналіст проекту FinMaidan Олена Губар. - Банк просить кредиторів змінити умови погашення тіла і виплати відсотків по позиці, продовжити термін обігу бондів до липня 2018 року. При цьому амортизація основного боргу відбуватиметься рівними частинами кожні півроку з 31 січня 2015 року по 31 липня 2018-го. Агентами з розміщення паперів виступали HSBC, UBS, реструктуризацією зараз займається UBS".

Прибутковість буде тимчасово знижена з нинішніх 8% до 6,25% вже з 23 червня 2014 року, але з 1 січня 2015-го зросте до 8,25%. Процентний дохід буде виплачуватися кожні півроку, як і зараз, відкладені відсотки будуть капіталізовані і виплачені 31 січня 2015 року. Банк запропонував своїм інвесторам доплату за згоду на рівні 0,5% в якості премії за прийняття пропозиції.

У банку "Надра" вважають, що така пропозиція не відіб'ється на їх роботі і платоспроможності. "Зміна умов для держателів єврооблігацій банку "Надра" не чинить впливу на поточну операційну діяльність фінустанови і можливість банку обслуговувати як роздрібних, так і корпоративних клієнтів в Україні", - йдеться у зверненні банку до інвесторів.

Реструктуризація умов випущених раніше євробондів стає звичайним явищем для українського ринку, так як економічна ситуація в країні погіршилася і багато позичальників не мають можливості платити вчасно. Але перегляд договорів - це завжди негативний фактор. "В принципі, будь-які зміни умов боргу не є позитивними для кредиторів. Хоча в минулому році МХП і ДТЕК зробили дострокове погашення своїх паперів з продажем нових за гарними умовами, і кредитори це нормально сприйняли", - каже аналітик ринку облігацій компанії "Інвестиційний капітал Україна" Тарас Котович. Нещодавно про реструктуризацію свого зовнішнього боргу заявив Віейбі Банк.

Учасники ринку відзначають, що банк "Надра" вирішив змінити умови євробондів задовго до дати остаточного погашення, тому у банку є час домовитися з інвесторами. "Якщо з якоїсь причини позичальник хоче змінити умови кредиту або пролонгувати його, то однозначно у нього є якісь проблеми з платежами. Адже самі банки зазвичай в таких умовах призначають своїм позичальникам, які хочуть реструктуризацію, якісь штрафи та санкції", - говорить заступник голови правління одного з банків.

Це не перша реструктуризація банку "Надра" з цього випуску бондів. Кошти спочатку були залучені в 2007 році об'ємом 175 млн дол. на три роки під 9,25%. Але в зв'язку з кризою, через яку банк перебував у списку на націоналізацію і змінив власника - його купила Group DF Дмитра Фірташа, установа почала реструктуризацію, яка завершилася 22 червня 2010 року. Умови передбачали: списання 57% боргу (100,4 млн дол); пролонгація єврооблігацій на сім років - до 22 червня 2017 року; погашення залишку боргу з амортизацією з кінця третього року; зниження ставки з 9,25% до 8%; скорочення купонних виплат з двох до одного разу на рік. "Надра" виплатив премію в 10,286% держателям єврооблігацій, які погодилися з умовами.

Запропоноване зараз банком зниження прибутковості з 8% до 6,25% означає, що у нього є додаткова потреба в економії витрат. "Якщо банк хоче знизити ставку до кінця цього року, то, напевно, йому необхідно скоротити свої поточні витрати на обслуговування саме на цей період. Можливо, у нього будуть якісь інші витрати в цьому році", - припускає Тарас Котович.

"Однак бажання економити на обслуговуванні зовнішніх запозичень не заважає банку залучати дорогу валюту на внутрішньому ринку. Роздрібним вкладникам "Надра" обіцяє виплачувати 12% по піврічних депозитах у доларах і 24% - у гривні. Ціни на ринку нижчі. За даними індексу UIRD, середня вартість вкладів у доларах на шість місяців становить 8,32%, а в гривні - 19,3%", - підкреслює FinMaidan.